ActualitateInternațional

America caută soluții pentru evitarea intrării în incapacitate de plată – 60m.ro

Distribuie acest articol!

  Liderul republicanilor în Senatul american Mitch McConnell le-a propus democraţilor o soluţie temporară în vederea ieşirii dintr-un impas parlamentar şi evitării riscului iminent al intrării Statelor Unite în incapacitate de plată (default), relatează AFP.

  ”Pentru a-i proteja pe termen scurt pe americani de o criză provocată de către democraţi”, McConnell a propus un plan în două etape, care să le permită, pe de o parte, democraţilor să aprobe cât mai rapid o nouă limită a datoriei – până în decembrie.

  Acest lucru ar oferi, consideră el, suficient timp partidului lui Joe Biden să aprobe doar cu voturile democraţilor o soluţie pe termen mai lung, printr-o manevră parlamentară complicată.

  ”Îi vom autoriza pe democraţi să folosească procedurile curente pentru a aproba o prelungire de urgenţă a limitei datoriei până la un moment dat, în dolari, pentru a putea acoperi nivelul actual al cheltuielilor, până în decembre”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, liderul republican.

  ”Asta va pune capăt scuzelor democraţilor cu privire la urgenţa pe care au creat-o ei înşişi”, a apreciat el.

  Acest lucru ”va acorda Guvernului democrat”, care deţine controlul la Casa Albă şi în Congresului, dar cu o majoritate foarte mică, ”suficient timp să aprobe o lege a limitei datoriei prin reconciliere”.

  Tabăra lui Biden a refuzat, până în prezent, să recurgă la această manevră – pe care o consideră prea riscantă.

  Plafonul datoriei este suma maximă a îndatorării Statelor Unite.

  În prezent, el depăşeşte cu puţin 28.000 de miliarde de dolari.

  Acest plafon urmează să fie atins la 18 octombrie, avertizează Trezoreria americană.


  Distribuie acest articol!

   Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

   Back to top button