Actualitate

Stelian Tănase: România va fi în pericol dacă Rusia va ocupa Odesa

Stelian Tănase a vorbit despre sprijinul pe care Occidentul îl acordă Ucrainei. Politologul este de părere că Ucraina luptă deja fără sprijinul extern, pentru că promisiunile de ajutorare nu sunt îndeplinite de Occident.

„Am impresia că occidentul a lăsat din brațe Ucraina. De 100 de zile, tot promitem bani, echipamente și ajutoare. Am zile când sunt pesimist, că occidentul le oferă un spectacol. Tot acest spectacol este in beneficul politicienilor. Cred că este o sciziune intre cei care produc armament, bani, este o axă Paris-Berlin și una în care joacă Polonia și republicile baltice. Problema este cine beneficiază mai mult. Cine va câștiga contractele pentru reconstrucția Ucrainei? Companiile multinaționale”, a explicat politologul. 

România va fi în pericol dacă Rusia va ocupa Odesa

Acesta a avertizat asupra pericolului care vizează România, în contextul în care Ucraina pierde războiul, iar rușii se apropie de granița cu România.

„Pentru noi nu este un joc cu harta, este o chestiune vitală să nu ajungă rușii la gurile Dunării, în sudul Basarabiei. Oricum avem o mare pierdere că au ajuns în Insula Șerpilor. Dacă rușii cuceresc Odesa, putem să ne facem și noi bagajul să plecăm. Armata rusă nu va înainte mai departe de estul Ucrainei, dacă va întâmpina rezistență. Ucrainenii luptă însă cu mâinile goale, așteaptă încă tancurile și dronele. Va fi un război de lungă durată, hidrid, îmi este teamă să nu se ajungă la un război de gherilă. Nu cred că Ucraineni vor capitula, dar nici Putin nu pleacă învins”, a avertizat Stelian Tănase.

Ucrainenii își apără teritoriile, indiferent de costuri

Ucraina nu vrea să cedeze niciun teritoriu Rusiei, în schimbul încheierii unui acord de pace, cu asumarea riscului de a se prelungi conflictul militar. Ihor Zhovka, consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina „nu va ceda nici un centimetru” de teritoriu Rusiei.

„Nu vom ceda un teritoriu, nu vom ceda nici un centimetru – mai ales nu în Donbas. Rusia a aruncat totul – nu mă voi sătura să spun că Ucraina are nevoie de aprovizionare imediată cu arme grele”, spune diplomatul.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button