Recomandarea redacțieiȘtiri

VIDEO: Copiii românilor din Suedia, discriminați la școală în cartea cu caracter rasist și xenofob, „Copiii căpșunarilor”

În Suedia a fost publicată o carte cu caracter rasist și xenofob la adresa copiilor din România, „Copiii căpșunarilor”, mai mult această carte a ajuns pe băncile elevilor din Suedia. Printre elevi se numărau și copiii românilor plecați la muncă în Suedia, fapt ce a creat o adevărată dramă în rândul acestora, fiind etichetați de copiii suedezi drept cerșetori, muritori de foame și oameni care trăiesc în mizerie, cum sunt prezentați în cartea „Copiii căpșunarilor”.

Un elev și-a convins părinții să se întoarcă acasă în România pentru că el nu mai poate merge la școală în aceste condiții. Elevii români au fost stigmatizați și au avut enorm de suferit din cauza acestei cărți rasiste menită să ajute jocurile politice din Suedia, exact cum recunoaște și autoarea cărții.

„Mamă! Tată! Vă visez în fiecare noapte. Strig. Dar voi nu mă auziți. Când vă veți întoarce acasă, o să vă leg de aragaz, acolo unde e cald și e mereu ceva de mâncare. O să vă leg cu sfori de aur și o să fiți mereu aici. Veniți acasă, acum! Nu mai e amuzant. Urăsc căpșunile suedeze”, e un paragraf din cartea suedeză pentru copii „Jordgubbsbarnen” (în traducere „Copiii căpșunarilor”), publicată în urmă cu doi ani de către scriitoarea Sara Olausson.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button