Distribuți acest articol

Autoritățile au interzis anul acesta tradiționala bătălie de la Ruginoasa, județul Iași, înainte de Anul Nou, pe motive de pandemie. ai Sătenii au fost amenințați cu amenzi ori chiar pedeapsa cu închisoarea, înainte de confruntarea celor două cete mascate, DELENI și VELENI.

Cu toate amenințările autorităților, tinerii spun că se vor îmbrăca în vechile costume tradiționale și vor menține acest obicei folcloric, menit să alunge spiritele rele.

Ce le-au transmis sătenii autorităților:

„Noi vrem să organizăm și să respectăm legea, în grupuri de 6, cu maști, cu distanțare, cu tot, dar nu putem să trecem peste tradiția asta așa ușor.”

Cu doar două zile înainte de tradiționala bătaie de la Ruginoasa, tinerii au fost chemați la primărie să li se spună că nu au voie să se adune pe ulițele satelor, din cauza pandemiei de coronavirus.

„- Noi ne asumăm riscurile. Este vreo problemă dacă ne asumăm riscurile?

– Exista probleme, sigur că da.

– Noi ne asumăm riscurile astea!”, au declarat hotărâți tinerii.

În anii trecuți, mascații de la Ruginoasa începeau lupta simbolică pentru supremația în sat și pentru întâietate la alegerea fetelor de măritat într-un mod specific.

Tinerii din Deleni si Văleni spun însă că nu vor renunța la tradiții de dragul autorităților. Până pe 31 decembrie, tinerii nu își arată măștile unii altora și nu își divulgă secretele confecționării unei costumații cât mai colorate și „înfiorătoare”.

Cătălin Sîrbu, mascat: „Flăcăii se adună în cete, își confecționează măști de genul acesta, compuse din burete, în mare parte, pentru a fi ușoare, o față cu o caciulă, pentru a o pune foarte bine pe cap. Are în jur de 4-5 kg asta. Pentru mine, ca iubitor de tradiție, cu mască sau fără mască, eu tot iubesc tradiția, m-am născut aici, am crescut cu tradițiile”.


Distribuți acest articol