Distribuți acest articol

Fost președinte al USR Benelux, Cosmin Rață, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj despre activitatea în cadrul alianței USR-PLUS și ce la făcut să renunțe la visele politice. Cosmin spune că „înțelegerile penale al lui Barna&Co urma să mă îndepărteze din ce în ce mai mult de gândul de a reveni în România”. În acest moment USR-PLUS se confruntă cu un val de plecări din rândul activiștilor și oamenilor cinstiți din partid care se declară total dezamăgiți de Dan Barna și liderii alianței. Cei care i-au confruntat direct pe liderii partidului au fost puși într-un con de umbră sau eliminați fără drept de apel din partid.

MEMORII 2020

Dan Barna și Covid-ul made my year 2020 to be a GREAT YEAR! Cum? Here you go :

Locuiesc în Diaspora din 2003, sunt căsătorit și am 3 copii. Începând cu 2019 (ba chiar mai devreme aș zice…) prindea contur în mintea mea o idee de a mă întoarce în România definitiv după aproape 20 ani petrecuți în Bruxelles. În vara lui 2019 tatonam terenul în discuțiile din familie.

”- Ce spuneți copii ( by the way toți trei născuți în diaspora) , cum ar fi să nu mai venim în România la bunici doar în vacanțe, ci să stăm aici alături de ei tot timpul?”

Am avut o gama de răspunsuri variate de la cea mică de 3 ani “Perfect ! Atunci o să merg cu mamaie la McDonald’s în fiecare zi și o să mă uit non-stop la desene », până la băieții cei mari care mi-au cam dat refuz complet : « În nici un caz !, noi suntem belgieni și vrem la prietenii noștri din Bruxelles… » După ani buni de business, investiții și dezvoltare profesională în Occident mi-am spus că aș putea aduce plus valoare printr-o implicare în viața comunitățîi de acasă din România. Dorința acerbă de a schimbă lucrurile venea încă din 2016 – 2017 când de câteva ori chiar am luat avionul Bruxelles – București doar că să merg la protestele din stradă, așa de frustrat și îndârjit eram pe ce se întâmplă în țară mea de suflet – România.

Tot atunci am realizat, că mulți alții, că a protesta nu e suficient.

Așa am ajuns în 2019 – 2020 să mă implic politic, ceea ce nu credeam că voi face vreodată. Am devenit, alături de câțiva oameni inimoși și plini de speranța, membru fondator PLUS Benelux. Câteva luni mai târziu am ajuns Președinte de Filiala și implicit membru în Consiliul Național al PLUS. O onoare extraordinară unde am cunoscut oameni de o calitate deosebită. Am găsit în ei rază de speranța a României și am văzut alături de ei România în care vreau să revin. Așa de frumoși erau și așa de frumoase erau visele mele mărețe.

Creadeam din ce în ce mai mult în intorcerea mea în România, și într-o candidatură la alegerile locale, și nu ascund că aș fi mers acolo unde e harta cea mai « roșie », în inima Olteniei. Așa cum îmi demonstrasem mie însumi că pot să reușesc în Diaspora plecând de zero, așa îmi doream să fi făcut și prin întoarcerea acasă. Voiam să fiu motorul unei schimbări din rădăcini a unui sistem corupt până în măduva oaselor cum este în Oltenia. Începutul lui 2020 mă găsea la Consiliul Național PLUS de la Iași unde am avut plăcerea să îl cunosc pe Moise Guran, oltean d’al meu , drept și încăpățânat pe care îl admir enorm și îi sunt follower de ani de zile. Ni se alătură cu entuziasm poveștii de schimbare care se contura a fi USRPLUS. Deși, recunosc sincer nu am fost niciodată un adept al fuziunii PLUS cu USR, Moise a reușit să mă convingă oarecum că asta e singură cale pentru a îndrepta lucrurile și a construi pe baza de principii sănătoase.

După Consiliul Național de la Iași a venit cel din februarie 2020 de la București unde aveam Consilii Naționale comune USR și PLUS și unde Moise se dorea a fi « moderator » către un acord de fuziune. Lucurile pentru mine au căpătat o turnură total diferită… Vedem de foarte aproape toate acele jocuri de culise, certuri interminabile, boicoturi și șantaje. Au urmat apoi așa-zisele negocieri pentru alegerile locale, momente care m-au afectat emoțional nespus de mult, deși eu reprezentăm o filiala din diaspora fără nici un fel de miza la locale. Însă ceea ce auzeam de la colegii președinți de filiale de acasă, era oripilant. Dintr-odată visul meu măreț de întoarcere acasă se îndepărta.

Se discutau locuri pe liste, procente, funcțîi și așa mai departe. Prea puține erau discuțiile despre competența și proiecte concrete pentru comunitate.

Revenind la subiectul acestei postări, și la articolul lui Moise, ei bine, exact ca și el, înțelegerile pénale al lui Barna&Co urmă să mă îndepărteze din ce în ce mai mult de gândul de a reveni în România. Picătură care a umplut paharul a fost « Șah mat-ul » lui Orban la candidatura lui Vlad la București. Șah mat la care Dan Barna era complice, și pe care îl susținea cu atâta seninătate.

Am refuzat atunci orice tip de candidatura și implicarea mea politică s-a diminuat considerabil. La câteva zile se declanșa criză COVID, și în Belgia se instala lock-down-ul , o criză cu multe necunoscute și unde business-ul meu din Belgia avea să fie afectat direct.A trebuit să iau atunci o decizie puternică, și « grație » lui Barna, Nicușor , Orban & Co am decis atunci să îmi depun mandatul de Președinte de Filiala și să mă retrag discret din implicarea mea politică. Am văzut cum Moise pleca, și cu durere în suflet și am decis că e timpul și pentru mine să fac pasul în spate. Însă discret și fără circ. Mă declar și eu, că și Moise un învins al sistemului politic românesc și îmi reunosc pe această cale eșecul. Am fost prea « visător » și am fost mâncat cu fulgi cu tot… Deci, nu , nu mă mai întorc în România pe termen scurt.


Distribuți acest articol