Internațional

Ursula von der Leyen nu ține cont de protestele fermierilor – Va recomanda reducerea cu 90% a emisiilor până în 2040

Uniunea Europeană urmează să emită cea mai ambițioasă foaie de parcurs climatică, exact în momentul în care Europa se confruntă cu proteste din partea fermierilor furioși și a unei baze industriale aflate în dificultate, din ce în ce mai alarmată de costurile ridicate ale unei tranziții verzi rapide.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își propune o reducere a emisiilor nete cu 90% până în 2040, ca fiind cea mai bună modalitate de a-și atinge obiectivul Green Deal de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Foaia de parcurs pentru climă va fi primul pas către reguli pentru următorul deceniu, care va necesita un stil de viață mai durabil al consumatorilor și restricții asupra întreprinderilor și agriculturii.

Anunțul – care vine după protestele dramatice ale fermierilor din Franța și Belgia din ultimele zile – implică riscuri politice semnificative pentru bloc și pentru von der Leyen.

UE este la patru luni distanță de alegerile la nivel de bloc pentru Parlamentul European, în timp ce șefa brațului executiv al UE este de așteptat să își lanseze candidatura pentru un al doilea mandat ca președinte în săptămânile următoare.

Noul obiectiv de emisii, care ar aprofunda reducerile cu 2 puncte procentuale în comparație cu calea actuală, ar putea oferi muniție partidelor mai puțin prietenoase cu clima, într-un moment în care alegătorii se confruntă cu noile reglementări și cu costurile în creștere ale tranziției curate.

Noul obiectiv va presupune o eliminare mai largă a combustibililor fosili, electrificarea rapidă a sectoarelor de transport rutier și încălzire, o politică industrială consolidată cu mecanisme de finanțare și un plan de atragere a capitalului privat.

De asemenea, va fi costisitor, UE estimând că este necesar să investească aproximativ 1,5 trilioane de euro în fiecare an în perioada 2031-2040, potrivit unui proiect.

Sectorul agricol va fi din ce în ce mai mult un punct cheie. Se estimează că va fi cel mai mare emițător până în 2040, dacă UE nu ia măsuri.

Între timp, fermierii care contestă creșterea costurilor de producție și planurile de reducere a subvențiilor au iesit deja în stradă, blocând autostrăzile și perturbând traficul în întreaga Europă. Aproximativ 1.300 de tractoare au blocat Bruxelles-ul săptămâna trecută, țintind un summit al liderilor UE pentru a-și manifesta îngrijorarea cu privire la o povară de reglementare tot mai mare și concurența neloială din străinătate. Fermierii din Franța au organizat zile de proteste perturbatoare până când guvernul a oferit concesii.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button