În timp ce Ucraina a recucerit mari porțiuni de teritoriu printr-o serie de contraatacuri, a lovit forțele rusești cu artilerie și rachete de fabricație americană. O parte din această artilerie a fost ghidată de un sistem de țintire artizanal pe care Ucraina l-a dezvoltat pe câmpul de luptă.
Oficialii americani familiarizați cu instrumentul spun că acesta a fost foarte eficient în direcționarea focului artileriei ucrainene către ținte rusești.
Drone mici, din plastic, care bâzâie în liniște deasupra capului, aruncă grenade și alte muniții asupra trupelor rusești. Imprimantele 3D produc acum piese de schimb pentru ca soldații să poată repara echipamente grele pe teren. Tehnicienii au transformat camionete obișnuite în lansatoare mobile de rachete. Inginerii și-au dat seama cum să lege rachete americane sofisticate pe avioane de luptă sovietice mai vechi, precum MiG-29, ajutând forțele aeriene ucrainene să continue să zboare după nouă luni de război.
Între timp, războiul din Ucraina a oferit, de asemenea, Statelor Unite și aliaților săi o ocazie rară de a studia modul în care propriile sisteme de armament se comportă în condiții de utilizare intensă – și ce muniții folosesc ambele tabere pentru a obține victorii în acest război modern foarte disputat. Ofițerii de operațiuni americani și alți oficiali militari au urmărit, de asemenea, modul în care Rusia a folosit cu succes dronele ieftine și consumabile care explodează la impact, furnizate de Iran, pentru a decima rețeaua electrică ucraineană.
Ucraina este „absolut un laborator de arme în toate sensurile, deoarece niciunul dintre aceste echipamente nu a fost folosit vreodată într-un război între două națiuni dezvoltate industrial”, a declarat o sursă familiară cu serviciile de informații occidentale. „Aceasta este o testare de luptă în lumea reală”.