Actualitate

Tusea (remedii)

Se apropie sezonul rece și ,de aceea, trebuie să ne punem la adăpost de consecințele frigului. Tusea reprezintă un lucru neplăcut care poate avea consecințe pe termen scurt, dar, și pe termen lung. Pentru aceasta trebuie să știm cum să ne luptăm cu ea.

De fapt , ce reprezintă tusea? Este o reacție instinctivă a organismului , care încearcă să elimine elementele străine din plămâni. Dacă mergem mai departe , în antichitate, pe vremea aceea vindecătorii vedeau tusea ca pe o încercare a corpului de a se purifica.

Remediile sunt diverse și se diferențiază foarte mult în funcție de țară.

Astfel, în America, se practică baia cu ceapă (în special în munții izolați din Carolina de Nord). Cum se proceda cu această baie cu ceapă? Se puneau 10-20 de cepe zdrobite într-o cadă cu apă fierbinte în care se așezau apoi bolnavii. Însă, acest tratament avea un dezavantaj, și anume mirosul foarte puternic. De aceea, ulterior s-a inventat procedeul cepei coapte pe jar care era stoarsă și căreia i se bea sucul. Cel mai lejer remediu însă este o ceapă fiartă în apă și apoi amestecată cu miere, băuta cât mai fierbinte!!!

În Franța tratamentul constă într-un amestec compus dintr-un vârf de cuțit de ghimbir proaspăt ras și o linguriță de zahăr. Amestecul se ține pe limbă până se dizolvă

În Marea Britanie, la sfârșitul secolului al 19-lea îl întâlnim pe medicul William Fitzgerald care a folosit acupunctura pentru a trata pacienții bolnavi de afecțiuni ale căilor respiratorii. A descoperit astfel că există pe limbă zone care ajută la vindecarea tusei. Astfel, dacă doriți să întrebuințați această tehnică , apăsați ușor pe mijlocul limbii, vreme de 3-4 minute , cu ajutorul unei linguri de lemn. Acest procedeu se repetă din jumătate în jumătate de oră.

Legat de Germania, îl putem menționa pe Sebastian Kneipp, un videcator care prepară următorul remediu pentru tratarea tusei: mai întâi se prepară o infuzie compusă dintr-un litru de apă fierbinte și 4 linguri de flori de tei, care se inhalează pe nas , sub formă de aburi fierbinți. Prin acest procedeu, bolnavul transpiră și elimină toxinele din corp. Apoi, se prepară o infuzie din tei pentru băut (o linguriță opărită cu o cană de apă) . Se adaugă și puțină miere și pe durata cât se bea aceasta, se stă în pat și învelit gros

În Austria , rețeta se presupune că a fost inventată chiar de către împărăteasa Sissi, o femeie destul de bolnăvicioasă care tot aduna , în plimbările ei prin imperiu, cât mai multe leacuri naturiste țărănești. Care este rețeta? Se prepară la început o pastă formată din apă și făină de muștar. Dacă arde , se adaugă și puțină făină. Ca și cantități, la o doză normală, avem 2 linguri de făină de muștar, 4 linguri de făină albă și apă cât să se formeze o pastă moale. Compoziția se întinde pe un tifon sau pe o pânză curată. Aceasta se împăturește și se aplică pe piept sau pe spate, dar, la înălțimea pieptului. Pentru persoanele care au piele sensibilă se recomandă aplicarea de ulei de măsline înainte de a aplica compoziția cu muștar.

Vecinii noștri de la sud de Dunăre, din Bulgaria, sunt mai iubitori de praz, la fel ca și oltenii noștri. De aceea, ca leac ei recomandă să se pună la fiert 3 tulpini de praz în apă cât să le acopere. Când prazul se înmoaie, se zdrobește cu o furculiță , se adaugă 2 linguri de miere și se amestecă bine. Se ia câte o linguriță de compoziție în momentul când începe accesul de tuse

În îndepărtata Portugalie, celebra pentru livezile ei de portocali, era normal ca și tratamentele împotriva tusei să se bazeze pe aceste minunate fructe. Să nu uităm că florile de portocal sunt un remediu universal, care intră în componența multor rețete. Revenind însă la tuse, amestecul este format din părți egale de flori de portocal și lavandă. (câte o lingură din fiecare) care se opăresc cu un litru de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară. Ceaiul se bea în 5 runde repartizate pe parcursul unei zile. Se poate îndulci cu miere de lavandă, care este un antiinflamator puternic.

Sper ca v-a fost de ajutor acest articol! 

Doamne ajută!

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button