Economie

Statul vrea să ne turnăm prietenii, vecinii și angajatorii

În ceea ce pare a fi un capitol rupt dintr-un roman distopic, Guvernul PSD și PNL vrea ca românii să se transforme în turnători.

Sub pretextul combaterii evaziunii fiscale, Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, propune o recompensă de 1% din valoarea fraudei celor care își toarnă prietenii sau vecinii.

Această strategie, care ar putea începe de la jumătatea anului viitor, ridică semne de întrebare serioase privind moralitatea și etica socială.

Pe lângă faptul că se încurajează o cultură a suspiciunii și a denunțului, acest plan se bazează pe un sistem software nou la ANAF, sperând să aducă ordine într-un sistem deja încărcat cu peste 400 de aplicații independente.

Așadar, în loc să se adreseze problemei de bază – o infrastructură fiscală depășită și ineficientă – statul alege să pună povara pe umerii cetățenilor, transformându-i în vânători de recompense fiscale.

Această abordare nu doar că subminează încrederea în comunitate, dar ridică întrebări legate de pragmatismul și eficacitatea unui astfel de plan. Oare este acesta un pas înainte sau un pas înapoi pentru societatea românească? ​​​​.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button