Magazin

Statul român îi va putea urmări pe români din 2025 – Scopul este localizarea apelurilor la 112 cu precizie de câțiva metri

Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să transmită, până în data de 8 ianuarie 2025, către arbitrul telecom (ANCOM), date despre toate telefoanele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, a terminalului și versiunea sistemului de operare, potrivit unui act publicat miercuri miercuri în Monitorul Oficial. 

Măsura vine în contextul introducerii tehnologiei IP pentru transmiterea de date când se sună la 112 de pe telefoanele 4G și 5G, care va permite localizarea mai bună a apelurilor de urgență.

Scopul este localizarea mai bună a celor care sună la 112, cu o precizie de câțiva metri, prin preluarea datelor din telefoanele mobile de tip smartphone, nu doar a informațiilor din rețea.

  • „Această decizie deschide calea utilizării de servicii multimedia de comunicații de urgență, prin intermediul comunicațiilor pe suport IP.
  • Cu titlul de exemplu, se pot astfel implementa servicii de conversație totală – utilizatorii pot trece liber între comunicarea vocală, text, video și alte medii, în funcție de preferințele și nevoile lor în timp real.
  • Prevederile privind serviciile de comunicații de urgență multimedia, bazate pe voce, text și video prin tehnologia cu comutare de pachete, ce vor fi puse la dispoziția apelanților la 112, au termen de implementare 2027”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Telefoanele inteligente cu funcționalități avansate contribuie în mod radical la o mai bună localizare.

În acest sens, decizia stabilește și o nouă obligație a operatorilor mobili de a transmite de două ori pe an către ANCOM o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, una până la data de 30 iunie, iar cealaltă până la data de 31 decembrie.

Operatorii trebuie să transmită o situație statistică cu terminalele conectate la rețea, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului și versiunea sistemului de operare a terminalului (în măsura în care furnizorul are acces la informația de versiune), precum și anumite capabilități ale acestora (VoLTE, 4G, 5G, GNSS).

Prima transmitere a acestor informații trebuie făcută până la data de 8 ianuarie 2025, pentru o dată inclusă în perioada 1 august 2024-30 decembrie 2024, conținând datele disponibile la acel moment.

Aceste informații vor fi utilizate pentru evaluarea dinamică, prin statistici, a procentajului terminalelor din piață capabile de localizări performante, subliniază autoritatea de reglementare în telecomunicații.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button