Au trecut aproape nouă ani de când Klaus Iohannis a pierdut definitiv imobilul din centrul orașului Sibiu, care i-a adus venituri de 320.000 de euro în 17 ani.
Banii au fost obținuți din închirierea spațiului comercial de la parterul casei din strada Nicolae Bălcescu nr 29 către Raiffeisen Bank.
ANAF nu poate recupera prejudiciu până la finalizarea litigiilor.
În anul 2015, instanța de judecată a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Baștea Ioan, decedat în anul 2010 și soții Iohannis.
Motivul: Baștea nu deținea calitatea de moștenitor al proprietății din Sibiu, el nefiind nepotul lui Eliseu Ghenea, proprietar al imobilului până la naționalizarea din 1964, ci al soției sale, Maria Baștea.
Dosarul a rămas în faza de filtru la ICCJ, la șase luni de la recurs
Potrivit motivării din 15 iunie 2023, Curtea de Apel București a stabilit că ”acțiunea reclamantei apelante, ca terț față de Certificatul de moștenitor al cărui nulitate a solicitat-o prin cererea de față, este grefată pe un interes personal şi direct (ca şi condiţie esenţială a dreptului la acţiune), ceea ce înseamnă că, în drept, aceasta este dublată de o altă acţiune.
Petiția de ereditate, pe care s-a întemeiat în concret prezenta acțiune, a fost respinsă definitiv (dosar nr. nr. 897/85/2016), așa încât, reclamanta nu are calitate procesuală pentru introducerea unei acţiuni întemeiate pe dispoziţiile art.120 din Legea nr.36/1995, nejustificând nici un interes protejat de lege”.