Actualitate

Statul PSD-PNL falimentează investitorii români: băncile nu mai au bani datorită împrumuturilor făcute de stat

Guvernele Orban-Cîțu sunt cele care au împins România spre un faliment clar, dar care nu este posibil la moment, ceea ce face situația și mai dificilă.

Acestea s-au împrumutat în ultimii doi ani cu aproape 50 de miliarde de euro, ducând datoria publică privată și de stat la peste 130 de miliarde de euro.

Suma este una colosală, de două ori valoarea totală a bugetului de stat, bani ce vor trebui returnați, mare parte din ei fiind în euro.

La acest moment România se împrumută atât pe piețele externe cât și pe cele interne. Dobânzile oferite sunt atât de mari că se înghesuie investitorii să cumpere emisiuni realizate de către statul român.

Așa se face că la împrumuturile pe termen scurt România lui Cîțu și Ciolacu oferă dobândă și de 4-5%. Valoarea este foarte mare în condițiile în care băncile împrumută companiile românești și pe români cu o dobândă similară, însă cu riscuri cu mult mai mari.

De asemenea băncile nu pot oferi acești bani către deponenți, așa se face că la depozitele din bănci nu poți obține mai mult de 1% pe an, ceea ce nu este deloc motivant.

Tocmai de aceea investitorii care dețin bani au de ales: își țin sumele în băncile din România și unde primesc pe an 1% dobândă, sau împrumută statul român cu 4-5%, împrumuturi care generează venituri care nu se impozitează. Deci băncile sunt impozitate, dar statul român care se comportă precum o bancă, nu se impozitează.

Așa se face că investitorii au început în ultimii doi ani să își retragă banii din conturi și să îi dea statului român. Chiar și băncile preferă să cumpere titlurile emise de stat deoarece ele sunt mai sigure față de clienții privați sau companiile românești.

Acest lucru duce la un efect catastrofal asupra economiei românești: băncile nu mai au bani sau nu doresc să mai susțină mediul privat în investiții deoarece e mai simplu să împrumute statul.

Pe această cale statul român devine un concurent important al băncilor din România și distruge companiile românești care au nevoie de ajutor. Companiile nu mai au de unde lua ajutor financiar, credite la o dobândă bună deoarece toți banii sunt culeși de pe piață de către stat.

Intervenția făcută în ultimii doi ani este fără de precedent și va avea ca efect reducerea activității economice și dezvoltarea companiilor.

Back to top button