Actualitate

Statistici îngrijorătoare care atestă falimentul firmelor din Republica Moldova și pierderea locurilor de muncă

Criza economică provocată de pandemie riscă să închidă o treime din întreprinderile din Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. 

Potrivit sursei, statisticile în acest sens sunt îngrijorătoare. „Încă în luna mai, Ministerul Finanțelor de la Chișinău a anunțat că peste 30 mii de oameni din sectorul real al economiei și-au pierdut locurile de muncă, companiile spun într-un sondaj că 40% din angajați au fost disponibilizați temporar, 70% din companii prognozează pierderi pentru acest an, iar 30% din companii estimează că nu vor supraviețui crizei cauzate de pandemie. De asemenea, în stare de faliment sunt agențiile de turism, întreprinderile din sectorul comerțului, agențiile imobiliare și sectorul HORECA. Iar 90% din companiile intervievate consideră că guvernul nu a întreprins nimic pentru a ajuta sectorul economic”, a punctat candidatul PAS.

Maia Sandu susține că deputații PAS au elaborat în această perioadă de criză proiectele de legi cu toate mecanismele și au oferit soluții concrete, însă actualul Guvern de la Chișinău nu a preluat nimic din aceste măsuri. „Astăzi vedem prin cifre concrete care este efectul negativ al lipsei de acțiune din partea guvernului. Dodon și Chicu, pe de o parte, spun că nu sunt bani, pe de altă parte ne spun că veniturile la buget sunt egale cu cele de anul trecut, că pe contul Ministerului Finanțelor erau 8 miliarde de lei în iunie, iar în septembrie – peste 11 miliarde de lei. În același timp, nu au întreprins absolut nimic ca să obțină finanțare externă – știm cu toții că la mijlocul lunii septembrie trebuia să se aprobe un program pentru Republica Moldova la Fondul Monetar Internațional, program care ar fi oferit o sumă importantă țării și care ar fi deschis calea spre alt sprijin din exterior, de exemplu, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Toate aceste resurse sunt ratate”, a mai adăugat liderul PAS.

În context, Maia Sandu a prezentat un plan detaliat care ar permite relansarea economiei. Astfel, dacă va deveni președinte, candidatul PAS își propune să creeze un mediu în care oamenii de afaceri să poată lucra,  să simplifice regulile de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii, să promoveze soluțiile de relansare economică bazate pe acces extins la diverse surse de finanțare, inclusiv fonduri europene, etc.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button