Magazin

Și-a plătit polițele – Doi donatori în campania lui Nicușor Dan au primit contracte și funcții după ce candidatul a câștigat alegerile

Doi dintre contributorii financiari ai campaniei electorale din 2020 a lui Nicușor Dan, în urma căreia acesta a devenit primar general al Municipiului București, au obținut, ulterior, contracte și posturi din partea Primăriei Generale.

Firma unui om de afaceri care i-a donat lui Nicușor Dan 10.000 de lei a semnat, în anul imediat următor, contracte de peste 620.000 de lei cu Societatea de Transport București și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, ambele subordonate Primăriei Generale. În 2019 și 2020, societatea nu prinsese astfel de contracte.

Pe de altă parte, o colaboratoare mai veche a actualului primar, care i-a împrumutat acestuia, pentru aceeași campanie, suma de 20.000 de lei, a devenit, după alegeri, consilier personal a lui Dan, apoi angajată a Primăriei și, de anul trecut, director al Administrației Parc Văcărești, altă societate subordonată Prmăriei Generale, unde are un salariu de circa 10.000 de lei lunar net.

Primarul general Nicușor Dan a respins suspiciunile de favoritism din cele două situații.

La momentul donației, Liliac deținea, din decembrie 2018, 39,75% din societatea Aegeria Business Consulting SRL București cu activitate în domeniul IT.

Din datele disponibile pe portalul achizițiilor publice e-licitatie.ro reiese că, în anul imediat următor alegerii lui Dan ca edil, Aegeria Business Consulting a semnat mai multe contracte, atribuite prin procedură ”achiziție directă”, cu două instituții subordonate Primăriei Generale: Societatea de Transport București (STB) și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Obiectul acestora a fost servicii de instalare, stocare date, furnizare pachet licențe IT, respectiv consultanță în digitalizarea unor spitale aflate în administrarea Primăriei.

Valoarea totală a acestor contracte a fost de 624.294 lei, circa 90% provenind de la STB. În același an 2021, cifra de afaceri a societății lui Liliac a fost de 2,95 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii de la STB și ASSMB au reprezentat circa 20% din încasările Aegeria.

Profitul net al firmei a fost în acel an de 735.640 de lei. Același portal mai arată că, în 2019 și 2020, Aegeria nu semnase contracte cu Primăria Generală sau instituții subordonate acesteia. De precizat că STB a mai semnat un contract cu Aegeria în aprilie 2023, valoarea acestuia fiind de 264.000 de lei.

Primarul Nicușor Dan a declarat că, în urmă cu circa 35 de ani, a fost coleg de liceu, în Făgăraș, cu Ovidiu Simion Liliac Zajontz, dar că nu s-au mai întâlnit decât la reuniunile periodice ale foștilor absolvenți.

Un alt contributor financiar al campaniei din 2020 a lui Nicușor Dan a fost avocata Ștefania Georgiana Simion, o mai veche colaboratoare a acestuia în calitate de reprezentanți ai societăți civile în cadrul ONG-urilor Alburnus Maior și Uniunea Salvați Bucureștiul.

Aceasta i-a împrumutat 20.000 de lei care i-au fost returnați după ce Dan a câștigat alegerile, iar Autoritatea Electorală Permanentă i-a dat înapoi întreaga sumă pe care acesta o raportase drept cheltuieli de campanie pe bază de împrumuturi: 445.000 de lei.

După instalarea la Primărie a lui Nicușor Dan, Simion a devenit consilier personal al acestuia pe probleme juridice și de mediu.

”Apoi a dat concurs și s-a angajat în instituție, fiind cea care a întocmit dosarul prin care Parcul a intrat în administrarea Primăriei Generale. Prin urmare, fiind cea mai calificată, am decis să o numesc, prin detașare, director al Administrației Parcului Natural Văcărești”, a spus Nicușor Dan. Numirea a avut loc la începutul lui 2022. Declarația de avere semnată de Simon în iunie 2023 arată că, anul trecut, aceasta a avut la Administrație un venit lunar net de puțin peste 10.000 de lei.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button