Economie

Scumpirea alimentelor, o strategie a UE pentru combaterea risipei alimentare

Guvernul Cioloș a adus la butoanele Agriculturii, în 2015, un specialist român importat de la Bruxelles, unde deținea funcția de ministru — consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și șef al secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

Bine înfipt, cum spuneam, în laboratoarele politicii agricole europene, ministrul Achim Irimescu a devenit faimos după lansarea, în 2016, a unei strategii care a stîrnit indignare națională și chiar a ridicat semne de întrebare asupra IQ-ului distinsului demnitar.

Mai precis, Irimescu propunea combaterea risipei de hrană prin ridicarea prețurilor alimentelor.
”Să crescă preţul – şi acolo se va ajunge, la creşterea preţurilor – ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile“, spunea ministrul, la acea vreme, în cadrul Conferinţei „Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana!“.

În acest moment, la nivelul tuturor statelor europene se vorbește pe larg despre nevoia combaterii risipei alimentare, se adoptă deja legi specifice și, concomitent, explodează prețurile alimentelor.

Cine se află, deci, în spatele exploziei prețurilor la mîncare: războiul din Ucraina ori strategia veche de cîțiva ani a UE de combatere a risipei prin scumpiri, devoalată cîndva de ministrul progresist Achim Irimescu, care și în prezent e ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE?

de Bogdan Tiberiu Iacob – Inpolitics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button