Rusia a amenințat cu consecințe care vor avea „un impact negativ serios asupra populației Lituaniei”, în contextul disputei privind restricțiile de tranzit al mărfurilor din statul baltic către enclava rusă Kaliningrad, potrivit The Guardian.
Aflat în vizită la Kaliningrad, unde a condus o reuniune privind securitatea națională, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat:
„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile corespunzătoare sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele acestora vor avea un impact negativ serios asupra populației din Lituania”.
Agenția rusă de știri RIA Nostovi îl citează spunând că „blocarea de către Lituania, la sugestia țărilor occidentale, încălcând normele și principiile dreptului internațional, a tranzitului prin teritoriul său către regiunea Kaliningrad pentru un grup mare de mărfuri … arată că nu se poate avea încredere nu numai în declarațiile orale ale Occidentului, ci și în cele scrise”.
În același timp în care Patrușev se afla la Kaliningrad, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia a fost convocat la Ministerul de Externe de la Moscova.
După întâlnire, Markus Ederer a declarat, potrivit Reuters, că a cerut Rusiei să rezolve problema prin mijloace diplomatice. El a precizat că nu este vorba de o blocadă din partea Lituaniei, întrucât tranzitul de bunuri nesancționate continuă. Lituania susține că nu face decât să împiedice transportul de bunuri pe teritoriul său, în conformitate cu noile sancțiuni ale UE care au intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii.
Rusia mai susține că a „neutralizat” o tentativă de promovare a unui proiect care viza crearea unei „așa-numite autonomii germane” în enclava Kaliningrad, potrivit agenției rusești de presă Interfax.
„În regiunea Kaliningrad, încercările de promovare a proiectului de creare a așa-numitei autonomii germane de către organizațiile non-profit controlate de Germania au fost neutralizate”, a declarat marți puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, în cadrul unei reuniuni privind „problemele de actualitate ale securității naționale din regiune”.
Acesta nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, care se încadrează în retorica obișnuită a Kremlinului, potrivit cărora Rusia este ținta unui atac din partea democrațiilor occidentale.
Vorbind despre rezultatele activității pentru anul care a trecut de la ultima reuniune în macroregiune, acesta a afirmat că în nord-vestul Rusiei „au fost oprite activitățile distructive ale organizațiilor neguvernamentale străine și ale organizațiilor non-profit rusești controlate de acestea, care au primit fonduri din SUA, Marea Britanie, Suedia și Belgia”.
„S-au stabilit fapte conform cărora serviciile speciale poloneze au colectat informații pentru a inspira nemulțumire în rândul rușilor”, a adăugat el.
Patrușev a cerut „să se sporească vigilența și să nu slăbească activitatea de prevenire a terorismului și extremismului”, având în vedere „creșterea instabilității geopolitice, intensificarea sentimentelor radicale și extremiste, precum și creșterea sabotajelor și a amenințărilor teroriste”, legate în primul rând de furnizarea de arme către Ucraina.