Economie

Românii plătesc pe salariile bugetarilor peste 22 de miliarde de euro

Bugetarii români „costă” mai mult decât cei polonezi sau italieni. Avem prea mulţi funcţionari cu salarii mari sau exorbitante, iar primăriile gem de oameni care nu fac nimic. Această gaură neagră din bugetul de stat va băga România în faliment.

Italia are o populație de 59,5 milioane de locuitori, iar Polonia de circa 38 de de milioane, în timp ce România are doar 19,2 milioane locuitori. Italia cu o populație de trei ori mai mare decât România cheltuie mai puțin bani decât România pe salariile bugetarilor, la fel și Polonia cu o populație de două ori mai mare decât a noastră.

De ce?

Pentru că Italia și Polonia au făcut regionalizarea și au eliminat unitățile administrativ teritoriale sub 5.000 de locuitori. România păstrează județele și comunele fantomă cu câteva sute de locuitori ceea ce generează un sistem bugetar parazitar.

Salariile celor 1,2 milioane de angajaţi bu­getari au generat cheltuieli de 22 mld. euro în 2018, adică 11% din PIB, potrivit datelor AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene.

Datele arată foarte clar că aceste costuri cu salariile bugetarilor sunt foarte mari. În mod normal, cheltuielile cu salariile bugetarilor într-o economie sănătoasă sunt de 5 – 7% din PIB. La noi, aceste cheltuieli sunt foarte mari, iar în momentul în care acestea ating 10% din PIB şi vine o eventuală criză, este clar că va trebui să se ia din nou decizii fie de concediere, fie de reducere a salariilor.

Prognoză: O să înregistrăm cheltuieli de peste 23 de miliarde de euro în 2022, pentru salariile bugetarilor

Costurile cu salariile bugetarilor au crescut cu 60% în ultimii cinci ani, de la 70 mld. lei în 2017 la 112 mld. lei în 2021. Ca pondere în PIB, salariile bugetarilor au reprezentat 9,4% în 2021. „Ţinta de 8,8% din PIB pentru salariile bugetarilor în 2022, promisă de actuala guvernare PSD/PNL/UDMR, nu este plauzibilă.

Cheltuielile cu salariile buge­tarilor au ajuns la 112 mld. lei în 2021, în uşoară creştere faţă de anul 2020 (+2%) şi au fost cu 60% mai mari decât în anul 2017. Pentru anul 2022, guvernul a prognozat un nivel de 8,8% din PIB pentru salariile angajaţilor de la stat (faţă de 9,4% din PIB în 2021), adică echivalentul a 116 miliarde de lei, în scenariul unei creşteri economice de circa 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button