Economie

Românii plătesc energie de trei ori mai scumpă ca în Spania! Se pregătește revenirea la piața reglementată!?

Liberalizarea pieței energiei din România realizată la cheremul ministrului Virgil Popescu a distrus economia țării și a dus în pragul disperării milioane de români, PSD spune că ar fi bine să revenim la piața reglementată. PSD nici usturoi nu a mâncat nici gura nu-i miroase, fiind principala forță care a susținut acest jaf organizat asupra poporului român. Se pare că s-a ajuns la fundul sacului și bugetul de stat nu mai suportă compensarea facturilor la energie.

Gabriela Firea afirmă că reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîţu-Orban, care a provocat şi alimentat nebunia scumpirilor. Doamna Firea nu spune și faptul că PSD a votat cot la cot cu guvernele Cîțu, Orban și Ciucă pentru a menține această piață liberalizată a energiei. PSD și PNL au stabilit compensarea facturilor la energie.

”Revenirea la reglementarea pieţei energiei, propusă de noi, este o soluţie care se impune după plafonarea şi compensarea care sunt acum în vigoare. Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflaţiei, oprirea scumpirilor şi implicit ar menţine puterea de cumpărare. Şi, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul ţării”, spune Firea. 

”Marea problemă a sistemului actual este preţul gigantic la care a ajuns să se tranzacţioneze energia. Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preţ mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia şi cu peste 200 de euro superior celui din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button