Economie

Românii cu cele mai mici pensii nu iau niciun leu la recalculare – Șeful casei de Pensii susține că nu au contribuit suficient la fondul de pensii

Românii cu cele mai mici pensii nu vor primi niciun leu în plus la recalculare, a anunțat șeful Casei de Pensii. Este vorba de 1.100.000 de români.

Românii cu cele mai mici pensii nu vor primi niciun leu în plus la recalculare, a anunțat șeful Casei de pensii. Șeful casei de Pensii spune că aceștia nu au contribuit suficient la fondul de pensii pentru a primi punctele bonus care le iau cei care au contribuit 25 de ani la fondul de pensii.

Pensionarii se vor bucura de o indexare de 13,8% de la 1 ianuarie 2023. Indexarea se aplică tuturor pensiilor. De la 1 septembrie, pe baza noii legi a pensiilor, se recalculează toate pensiile.

S-au anunțat creșteri medii de 40% după recalculare

De asemenea, s-au dat exemple de români care primesc vârfuri de 80% la pensie.

Există o categorie de pensionari care nu vor primi niciun leu la recalculare pentru că au cotizat mult prea puțin, după cum a spus șeful casei naționale de pensii.

El a dat exemplul unui bărbat mecanic pe un utilaj în industria textilă cu stagiu de cotizare contributiv 15 ani și 28 de zile.

El a spus că respectivul bărbat va primi indexarea de 13,8% de la 1 ianuarie și va ajunge de la 1.125 de lei pe lună la 1.285 de lei pe lună.

La 1 septembrie el nu va primi o pensie mai mare după reclaculare, ci va rămâne tot cu 1.285 de lei. 

„Este un exemplu elocvent pentru cei care primesc acea indemnizație socială. Ei au contribuit puțin. 15 ani este stagiu minim de cotizare care e prevăzut în legislație. Având doar 15 ani cotizați, ei nu mai primesc acel punctaj suplimentar care se acordă celor care au muncit 25 de ani.

Respectivul bărbat rămâne doar în zona indemnizației sociale, atât de la 1 ianuarie, dar și de la 1 septembrie.

Indemnizația socială va crește, după același mecanism de creștere de 13,8%, pentru a ajunge la valoarea de 1.281 de lei de la 1 ianuarie 2024”, a spus șeful Casei de Pensii.

Cum se acordă aceste puncte bonus sau de stabilitate:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

1,25 puncte/an pentru 40-45 de ani.

Acestea nu vor fi luate de cei care au indemnizație socială.

O soluție pentru cei 1.100.000 de români ar fi să cumpere ani vechime, dar le trebuie 9.000 lei pe fiecare an.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button