Ucraina plănuiește o rută suplimentară pe Dunăre pentru a crește exporturile la nivelurile de dinainte de război, deoarece conflictul cu Polonia cu privire la livrările de produse agricole blochează granița terestră cu Uniunea Europeană.
Dunărea a devenit o cale prioritară pentru aprovizionarea Ucrainei după ce Rusia a părăsit anul trecut un coridor sigur susținut de ONU în Marea Neagră.
Cu toate acestea, o cantitate semnificativă de recolte circulă și pe calea ferată și rutieră prin UE, iar fermierii polonezi – care protestează împotriva ceea ce numesc o inundație necontrolată de produse alimentare ucrainene – blochează o rută cheie.
„Plănuim transportul containerelor prin Dunărea superioară”, deoarece România este „mai previzibilă” decât granița poloneză. Noua rută propusă – despre care se cunosc puține detalii deocamdată – ar urma să pornească din portul ucrainean Izmail până în România și porturile dunărene din Germania”, potrivit ministrului ucrainean.
Compania ucraineană Danube Shipping Co. a construit deja o a doua barjă SLG de mare tonaj pentru a livra mărfuri, a declarat Ministerul Infrastructurii la începutul acestei luni. Exporturile ucrainene de anul trecut, în mare parte alimente și produse din metal, au valorat 35,8 miliarde de dolari, cu aproape 48% sub nivelul de dinainte de război în 2021, potrivit datelor guvernamentale.
Blocarea frontierei înseamnă miliarde de pierderi atât pentru economia noastră, cât și pentru economiile Uniunii Europene.”