ActualitateȘtirea Zilei

România exportă grâu și importă aluat. Deficitele comerciale depășesc anual 20 de miliarde de euro

Economia României se bazează cu precădere pe consumul produselor importate.

Pentru ca să avem bani pentru importuri este nevoie de valută și pentru acest lucru folosim banii proveniți din fondurile europene, banii trimiși de către românii plecați din țară sau ne împrumutăm.

Deficitul comercial al României este de peste 20 de miliarde de euro în fiecare an. El a crescut considerabil în mandatele lui Klaus Iohannis, lucru care a dus în cele din urmă la explodarea datoriei externe.

În loc să cumpărăm tehnologie pentru a produse lucruri, în loc să aducem în România fabrici noi ne împrumutăm cu valută pentru a cumpăra produsele străinilor.

România exportă cantități impresionante de grâu dar am ajuns să importăm și cantități importante de produse realizate din grâu, valoarea totală a importurilor fiind de aproape 1 miliard de euro.

Chiar și în acest an România a avut cantități record de cereale și care ne permit să facem exporturi.

Comisia Europeană revizuiește pentru a treia oară în minus estimările legate de producția de cereale a României. Din cauza secetei, randamentul la grâu ar putea fi de numai 4,2 tone la hectar, cu 6,5% sub prognoza din luna mai. Este cea mai mare scădere estimată pentru un stat membru, în contextul în care producția medie a UE ar putea scădea cu 4,5% față de 2021.

Mai exact, fermierii români ar putea obține anul acesta o medie de numai 4,2 tone de grâu la hectar, cu 20% mai puțin decât anul trecut și cu 5,7% sub media ultimilor cinci ani. Este cea mai mare scădere estimată pentru un stat membru raportată la anul trecut, în contextul în care producția medie a UE ar putea scădea cu 4,5% față de 2021. Scăderi semnificative ale producției mai sunt raportate în Portugalia ( minus 19%), Estonia ( minus 17%) și Bulgaria, Ungaria ( minus 11).

Românii nu mai știu să facă biscuiți sau pâine bună, ei trebuie să le cumpere de afară.

În realitate aceste produse se pot realiza și în România și există fabrici care să asigure aceste produse. Cu toate acestea marile lanțuri de magazine nu acceptă pe rafturi produse românești decât într-o mică măsură și numai dacă nu asigură o concurență mare mărfii care este importată.

Lanțurile de magazine nu au nici un interes să vândă produsele românești, ele sunt astfel realizate încât să vândă produse realizate de către propria economie națională.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button