Magazin

România ajută masiv militar Ucraina, conform datelor – Conducerea țării refuză să spună în ce constă ajutorul militar

Romtehnica, compania de import-export a MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina atât în 2022, cât și în primele cinci luni ale acestui an. În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de muniție și armament de stat.

România, prin firme de stat și private, furnizează Ucrainei echipamente și/sau muniție, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

Este o informație pe care INS a furnizat-o Europei Libere în baza Legii liberului acces la informații publice.

În același timp, toată conducerea politică a țării refuză să spună în ce constă ajutorul militar al României pentru Ucraina.

Tonul secretomaniei l-a dat chiar președintele Klaus Iohannis care, pe 12 aprilie 2022, la aproape două luni de la începerea invaziei Rusiei, declara că nu e bine ca ajutorul militar pentru țara vecină să fie explicat în detaliu.

„Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declarații publice îndelungate cu privire la ce face o țară sau alta concret în acest domeniu”, a spus atunci președintele, întrebat de jurnaliști ce armament trimite România în Ucraina.

La cererea Europei Libere România, INS precizează acum că, atât anul trecut, cât și în primele cinci luni ale acestui an, prima companie în topul exportatorilor din România în Ucraina este Compania Națională Romtehnica.

Pe siteul companiei de stat scrie că unicul acționar al Romtehnica este Ministrul Apărării Naționale. Pe site nu apar date financiare despre activitatea companiei în 2022 sau în acest an.

Topul exportatorilor români în Ucraina, în primele 5 luni ale anului

1. COMPANIA NATIONALA ROMTEHNICA SA

2. OMV PETROM SA

3. OSCAR DOWNSTREAM SRL

4. AUTOMOBILE-DACIA SA

5. ENERGOCOM S.A.- CHISINAU – SUCURSALA OTOPENI

6. COMPANIA ROMARM SA-FILIALA SOCIETATEA UZINA DE PRODUSE SPECIALE DRAGOMIRESTI SA

7. LIBERTY GALATI SA

8. JETFLY HUB SRL

9. ROMPETROL RAFINARE SA

10. COMPANIA NATIONALA ROMARM SA

SURSA: Institutul Național de Statistică

În prezentare, Romtehnica se laudă însă că „se bucură de o bună recunoaștere internațională datorită competenței și implicării active, demonstrate pe deplin, prin furnizarea de echipamente în domeniul apărării”.

Europa Liberă a cerut, oficial, Ministerului Apărării date despre exporturile militare în Ucraina, însă până acum nu am primit un răspuns.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în topul exportatorilor români în Ucraina se află și ROMARM, o altă companie de stat. Ea e în subordinea Ministerului Economiei și înglobează toate cele 16 filiale care se ocupă de producția de echipamente militare și muniție atât pentru Ministerul Apărării și alte instituții militare, cât și pentru export.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button