Actualitate

REVOLTĂTOR! Revista ”Familia”, la care a debutat Eminescu, desființată de liberalul Ilie Bolojan în ”România educată ” a lui Iohannis pe mtotiv de „restructurare bugetară”

După înlăturarea abuzivă statuii lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Oradea a venit acum rândul Revistei de cultură românească „Familia”. Exact în anul în care revista în care a debutat Mihai Eminescu a împlnit 155 de ani de existență, reprezentanții regimului liberal din România dau de pământ cu una dintre cele mai prestiogioase publicații. 

La alegerile locale din acest an, Bolojan (PNL) nu a mai candidat pentru funcția de primar, ci a preferat o pozitie în Consiliul Judetean. Acum, Bolojan este președintele Consiliului Județean Bihor, poziție din care a decis să facă economii la fondul de salarii, prin reduceri de personal.

Potrivit ziarului Buletin de Carei, în goana după eficientizarea activității președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan se împiedică de cea mai renumită și longevivă revistă de cultură românească, punînd lacăt pe ușile ”Familiei”.

Bolojan consideră că aerisirea aparatului bugetar stufos, moștenit de la vechea conducere precum și eficientizarea CJ Bihor are sorți de izbândă și prin anularea  statutului juridic al Revistei „Familia” și a trecerii ei în subordinea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea. Redactorul șef al revistei Familia și-a înaintat demisia și  spune că este numulțumit de faptul că revista devine publicație a Bibliotecii Județene. 

Acesta consideră că „Familia” merita un loc în inima orașului, chiar la Muzeul Iosif Vulcan, cel datorită căruia publicația există.

Lumea culturală orădeană și națională este  bulversată de lipsa de considerație a președintelui Bolojan față de valorile culturale române, scrie sursa citată.

Revista Familia este o instituție culturală înființată de Iosif Vulcan, la Budapesta, în 1865, având drept program răspândirea culturii române în Transilvania și cultivarea limbii și a conștiinței naționale. Ea a fost, în urma dispariției Foii pentru minte, inimă și literatură a lui George Barițiu, cea mai însemnată revistă românească din Ungaria în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, devenind, în scurt timp, o tribună a întregii literaturi românești, o emblemă a identității culturale naționale.

Fondatorul ei, Iosif Vulcan (31 martie 1841, Holod, Bihor – 8 septembrie 1907, Oradea), publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române, și-a dedicat întreaga viață editării revistei – uneori chiar cu sacrificii materiale.

  Înființată în 1865, la Budapesta, revista purta pe frontispiciu subtitlul „foaie enciclopedică și beletristică cu ilustrațiuni”, programul ei nefiind pur literar, ci și social, adresându-se fiecărei familii românești în parte, dar și familiei mai mari a națiunii. Numărul de probă a apărut la 1/13 mai, iar numărul 1 la 5/17 iunie. În 1880, redacția revistei Familia se mută la Oradea, locul în care va continua să apară – cu unele întreruperi – până în zilele noastre.

Prima serie a revistei Familia, cea de sub conducerea lui Iosif Vulcan, este un caz unic în analele publicisticii românești, prin longevitatea ei de patru decenii. La renumele său a contribuit în mod esențial și faptul că, în numărul 6 al revistei, apărut la 25 februarie/9 martie1866,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button