Distribuți acest articol

CNA-ul din Republica Moldova a arestat mai multe persoane care falsficau pașapoarte românești, facilitând astfel accesul cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană. Documentele false costau între 50 și 5000 de euro. Printre clienți se aflau cetățeni ai Federației Ruse, ucrainieni și cetățeni ai Republicii Moldova.

Astfel, marţi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte.

Pe numele celor 3 au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat emis de CNA, suspecţii foloseau diverse platforme, printre care programare.md, interdoc.info sau documente.md, pentru a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Utilizând aceste pagini electronice, bănuiţii, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, făceau programari în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie),  obţinerea unor certificate în termeni restrânşi.


Distribuți acest articol