Politică

Radiografia Guvernului Ciucă după un an: „Scandaluri de plagiat, crize nesfârșite și pensie specială de 43 mii de euro”

Pe 25 noiembrie 2021 guvernul Ciucă era învestit de către Parlament și marca mariajul oficial dintre PNL și PSD după ruperea vechii coaliții de guvernare. Între scandalurile de plagiat și crizele din numeroase domenii, succesele Executivului au fost și o luptă continuă între liberali și social-democrați pentru afirmare, notează Ziare.com.

În urmă cu un an de zile, guvernul Ciucă obținea votul de învestire cu o majoritate covârșitoare în Parlament. În aceeași zi, miniștrii au depus jurământul la Cotroceni, iar pe seară Nicolae Ciucă susținea prima ședință de guvern.

„Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu, și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest guvern”, afirma președintele Klaus Iohannis.

Scandaluri de plagiat și demisiiNicolae Ciucă este printre singurii premieri care nu a demis niciun ministru în timpul guvernării sale. Cu toate astea, o serie de alți miniștri au ajuns să demisioneze ca urmare a unor scandaluri ori declarații neinspirate.

La nicio lună de la formarea Guvernului, ministrul Digitalizării Florin Roman a demisionat din funcție după ce o investigație realizată de jurnalista Emilia Șercan a dovedit cu liberalul și-ar fi plagiat teza de doctorat. Totodată, Libertatea a dezvăluit atunci că Roman și-a trecut în CV faptul că este licențiat în Științe Economice la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, însă rectorul instituției spune că liberalul nu a urmat niciodată cursurile universității.

A doua demisie din Guvern a fost cea a ministrului Fondurilor Europene Dan Vîlceanu. Un apropiat al fostului premier Florin Cîțu, acesta a părăsit funcția pe 7 aprilie 2022, cu doar câteva zile înainte de congresul PNL în urma căruia Ciucă devenea noul președinte al liberalilor, înlocuindu-l pe Cîțu. Următoarea demisie a venit de data aceasta din tabăra PSD-ului după ce Adrian Chesnoiu a anunțat public că renunță la portofoliul de la Agricultură fiind acuzat de corupție, abuz în serviciu și luare de mită.

Pe 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan publica o nouă investigație în care demonstra cum ministrul Educației Sorin Cîmpeanu ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

În replică, Sorin Cîmpeanu a susținut că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”. Cu toate astea, câteva zile mai târziu, Cîmpeanu a demisionat din funcție după ce societatea civilă a pornit o revoltă masivă împotriva ministrului.

O demisie previzibilă a fost și cea a ministrului Apărării Vasile Dîncu, care pe 24 octombrie anunța că renunță la fotoliu, motivând că nu poate colabora cu președintele Klaus Iohannis. Anterior, Dîncu fusese certat de șeful statului dar și de către premier pentru o declarație într-un interviu în care a spus că singura șansă de încheiere a războiului din Ucraina o reprezintă negocierea cu Rusia.

Alte suspiciuni de plagiatÎn ianuarie 2022, însuși premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat ca urmare a unei investigații publicate de PressOne. Conform anchetei jurnalistice, lucrarea prim-ministrului ar fi plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. De cealaltă parte, premierul s-a apărat atunci susținând că lucrarea sa a fost făcută „conform cerințelor legale existente la acea vreme”.

Suspiciuni există și în cazul noului ministru al Apărării Angel Tîlvar, care în 2020 a intrat în atenția Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea fiind bănuit că și-a redactat doctoratul cu ajutorul angajaților Muzeului Vrancei. De plagiat a fost acuzat și ministrul de Interne Lucian Bode, a cărui teză poate fi consultată numai pe un calculator la Biblioteca Națională. Conform unei concluzii a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Bode și-ar fi plagiat 2,95% din lucrare, fără să există o concluzie că ar fi intenționat, ci mai degrabă a derivat din necunoașterea sau neaplicarea tehnicilor de citare.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button