Politică

PSD și-a numit omul la ANRE, personaj suspectat de legături cu Gazprom

Propus de PSD pentru șefia ANRE, Iulian Iancu a primit votul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Iulian Iancu a fost votat cu 224 de voturi pentru și 86 împotrivă.

Este inginer, specialitatea petrol si gaze; Potrivit CV-ului, a absolvit University Business School – Oxford, Marea Britanie, specialitatea management. Este deputat din 2005, neintrerupt, ocupand in Camera Deputatilor functia de presedinte al comisiei pentru industrii si servicii. In Guvernul Nastase (2000- 2004) a fost Secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Intre februarie 2000 si decembrie 2000 a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. Intre 1999 si 2000 a fost Director general adjunct al SNGN Romgaz Medias. Si-a inceput cariera la Distributia de gaze Medias in 1985 ca inginer stagiar. Iancu este si presedinele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Controversa legată de Gazprom

În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”. Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și „desecretizate” în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu „va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București”. Georgian Pop este președintele Comisiei de control SRI din Parlament.

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, îl numea pe Iulian Iancu ”omul Gazprom”, iar în urma acestei declarații, Orban a fost dat în judecată. În primă instanță, Iulian Iancu a câștigat procesul cu Orban, dar procesul se află în faza de recurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button