Politică

Primarii vor avea pensii speciale de la 1 ianuarie 2024 – În schimb, românii vor avea alte taxe și impozite din 2024

În 2 luni intră în vigoare pensiile speciale pentru foștii primari și șefi de CJ. Mulți dintre ei nu-și pot justifica nici gardul de la casă din salariul primit ca ales local dar guvernul Ciolacu le dă pensii speciale.

Amânate de patru ani, pensiile speciale ale aleşilor locali ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Vorbim de o lege care prevede că pot primi pensii speciale toţi primarii şi şefii de Consilii Judeţene care au avut cel puţin un mandat complet.

Opoziţia cere Guvernului să amâne cu încă un an plata acestor pensii, dar primarii pun presiune înainte de alegeri. Ce şanse au să le primească? 

Au şanse destul de mari dacă ţinem cont că ne aşteaptă un an cu patru rânduri de alegeri, primarii sunt esenţiali pentru partide, ei sunt cei care mobilizează electoratul în campaniile electorale, care mobilizează activul de partid şi, până la urmă, de aportul lor depinde în mare măsură scorul partidelor la fiecare rând de alegeri.

Despre pensiile speciale, ele au fost introduse în 2019, a fost atunci o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul condus de Viorica Dăncilă a modificat Codul Administrativ.

Este vorba despre un act normativ care prevede că beneficiază de aceste pensii speciale toţi primarii, toţi viceprimarii, şefii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au ocupat funcţii în administraţia locală începând cu 1992 şi până în prezent şi care au cel puţin un mandat complet în administraţia locală. 

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button