Distribuți acest articol

Un bărbat este cercetat de poliţiştii din Bucureşti după ce ar fi încheiat contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi făcut din materiale de calitate inferioară. Astfel, el ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 18 milioane de lei. Surse din cadrul anchetei spun că este vorba de sculptorul Ioan Bolborea, autor al „Căruţei cu paiaţe” din fața Teatrului Național din București.

În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe artistul Ioan Bolborea că ar fi încălcat contractul și a construit din alamă, în loc de bronz, patru statui emblematice: Căruța cu Paiațe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza.

Ioan Bolborea

Potrivit Poliţiei Capitalei, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare, vineri, două mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înşelăciune in formă continuată care a produs consecinţe deosebit de grave (11 acte materiale). 

„În fapt, din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, arată sursa citată. 

La percheziţii au fost găsite mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica),  mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum şi mai multe înscrisuri şi sume de bani în lei şi euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.  

Bărbatul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigaţii Criminale. Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave.


Distribuți acest articol