Actualitate

Primari din Republica Moldova, protest în fața Guvernului de la Chișinău

Mai mulți primari din Republica Moldova au protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului de la Chișinău, fiind nemulțumiți de unele prevederi ale politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care se plafonează taxele locale.

Protestul primarilor a început la Ministerul Finanțelor, ulterior aceștia s-au deplasat la Guvern unde au solicitat ca taxele locale să nu fie plafonate, așa cum prevede proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul viitor, transmite Radio Chișinău.

Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, a declarat că plafonarea taxelor contravine prevederilor constituționale și acest lucru va sărăci bugetele locale. „Dumneavoastră toți cunoașteți că în autoritățile publice locale, în satele și orașele noastre bugetele sunt limitate. Tot dumneavoastră cunoașteți că satele noastre mor. În loc să venim cu politici în susținerea activității, în dezvoltarea și cu mai multe programe de dezvoltare a comunităților noastre noi venim cu așa numite plafonări. Vă rog să muncim pentru cetățeni”, a specificat aceasta.

Primarul satului Peresecina, raionul Orhei, Valentina Buzu, a menționat că fără resurse financiare, care se acumulează din taxele locale, nu pot fi oferite servicii calitative cetățenilor. „Noi am ieșit acum în stradă pentru cetățenii noștri. Noi vrem dezvoltarea localităților. Vrem să prestăm servicii calitative cetățenilor, dar pentru a presta servicii calitative este nevoie de surse financiare. Veniturile din taxele locale sunt unicele venituri pe care noi, primarii, le dispunem în totalitate și le putem distribui pentru a dezvolta localitățile, pentru a acoperi partea de contribuție în proiectele de dezvoltare locală. Nu suntem aici pentru a îngrădi drepturile agenților economici, doar cerem o echitate la stabilirea taxelor locale pentru toți agenții economici”, a mai remarcat sursa.

Ministerul Finanțelor a anunțat într-un comunicat că va organiza o ședință cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, pentru a discuta acest subiect.  Potrivit celor de la minister, lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic deciziile investiționale ale mediului de afaceri. Astfel, la solicitarea mediului de afaceri și asociațiilor de business, s-au impus limite maxime pentru cotele taxelor locale. O declarație în susținerea acestei inițiative a fost semnată astăzi de mai multe asociații ale oamenilor de afaceri.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va renunța la ideea plafonării taxelor locale.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button