Politică

Președintele CCR Marian Enache laudă contribuția CCR la democrație

Marian Enache afirmă că, în afara statului de drept, democraţia devine „anarhică, arbitrară” şi nu se mai raportează la exigenţele valorilor şi principiilor constituţionale de tip occidental, „temelia” oricărui regim democratic.

Potrivit unui comunicat al CCR, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, s-a întâlnit cu Nicolas Warnery, ambasadorul Franţei la Bucureşti, context în care au fost subliniate excelentele relaţii dintre cele două state, tradiţiile de colaborare, culturale şi de prietenie dintre români şi francezi. În cadrul convorbirilor, s-a discutat şi pe teme de interes juridic.

Nicolas Warnery a adresat un mesaj de susţinere şi solidaritate faţă de Curtea Constituţională a României în apărarea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor constituţionale occidentale, precizează sursa citată.

Preşedintele CCR a subliniat că, într-o democraţie relativ tânără ca a României, rolul şi funcţiile Curţii Constituţionale de apărare a existenţei statului român democratic şi suveran, a valorilor acestuia, a menţinerii echilibrului puterilor în stat, precum şi a democraţiei constituţionale reprezintă „imperative permanente ale constituţionalismului românesc”.

„Noi considerăm constituţionalismul şi constituţionalitatea un barometru de măsurare a nivelului democratic al unei ţări. Importanţa promovării şi afirmării principiilor, valorilor şi procedurilor constituţionale reprezintă o condiţie sine qua non a statului de drept. Având în vedere procesul constituţionalizării întregului sistem de drept, întărirea şi consolidarea constituţionalismului sunt determinante pentru statul constituţional. Statul de drept este o activitate de raţionalizare înăuntrul căreia controlul constituţionalităţii se valorizează ca principiu structurant şi ordonator al democraţiei constituţionale. Pentru că statul de drept echivalează semantic cu statul constituţional, iar democraţia cu regulile, drepturile şi libertăţile sale trebuie să se desfăşoare în limitele democraţiei constituţionale. Ordinea constituţională este sistemul de referinţă şi de validare a unei democraţii autentice. Pentru Curtea Constituţională a României, respectarea şi protejarea ordinii constituţionale este o prioritate. În afara statului de drept, democraţia devine anarhică, arbitrară şi nu se mai raportează la exigenţele valorilor şi principiilor constituţionale de tip occidental, temelia oricărui regim democratic”, a declarat Marian Enache, citat în comunicat.

El a adăugat că deciziile curţilor constituţionale protejează şi garantează supremaţia Constituţiei.

Conform comunicatului, ambasadorul Franţei a exprimat susţinerea şi împărtăşirea valorilor comune ale constituţionalismului, ca fiind parte integrantă din patrimoniul juridic al francofoniei şi al celorlalte sisteme de drept care implementează valorile civilizaţiei constituţionale.

comentarii

  1. CCR A ÎNCĂLCAT DEMOCRAȚIA ȘI DREPTUL OMULUI LA LIBERĂ EXPRIMARE ,DREPTUL DE A VOTA DEMOCRATIC , DÂND LOVITURA DE STAT ÎN 6 DECEMBRIE 2024 INPREUNA CU FOSTUL HOȚ TRĂDĂTOR PREȘEDINTE JOHANNIS ANULD TURUL 2 DUPĂ CE TURUL 1A FOT VALIDAT DE EU . MAI MULT SAU PREMIAT CU SUMA 50 000 € . NE AJUNGADULE SALARILE MARI CARE LE AU ȘI PENSIILE SPECIALE NESIMȚITE CARE LE INCASEAZA ANUAL . NU POT SA ÎNȚELEG ȘI NICI NU POT SA REALIZEZ ,CUM UNI OAMENII POT GÂNDIND NUMAI ÎN FAVOAREA LOR ȘI LA GĂȘTILE POLITICE DIN CARE FAC PARTE ȘI NU VOR SĂ VADĂ REALITATEA DIN JURUL LOR . AM ÎNCREDEREA CA DUMNEZEU VA FACE DREPTATE PÂNĂ LA URMĂ ȘI TOȚI VOR PLĂTI PENTRU TOT RĂU CARE L-AU FĂCUT DIN FUNCȚIILE DEȚINUTE. AR UITAT CUM AR AJUNS ÎN ACELE FUNCȚI ȘI DATORITĂ CUI AU AJUNS . AM VĂZUT PEROANE CARE AU PRIMIT. UN RON SAU 8 RONI PENSIE LUNARĂ , POATE CAREVA DINTRE TOȚI CARE ÎNCASEAZĂ ZECI DE MII DE EURO LUNAR SĂ NE EXPLICE CUM POTE CINEVA TRĂI CU ASEMENEA PRNSII MENȚIONATE MAI SUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button