Știrea Zilei

Premierul fugar al Canadei instituie starea de urgență pentru a opri Convoiul Libertății: protestatarii vor avea conturile blocate

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni utilizarea excepţională a legii privind măsurile de urgenţă pentru a pune capăt blocajelor „ilegale” ale manifestanţilor împotriva măsurilor sanitare care se desfăşoară în ţară de peste două săptămâni, comentează AFP.

Este doar a doua oară când această prevedere este activată în timp de pace, ultima dată datând din criza din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului prim-ministru era la putere.

„Guvernul federal invocă legea privind măsurile de urgenţă pentru a completa puterile provinciale şi teritoriale şi pentru a face faţă blocajelor şi ocupărilor”, a declarat el, precizând că armata nu va fi desfăşurată şi că noile măsuri vor fi „limitate în timp şi geografic”.

Legea privind măsurile de urgenţă poate fi invocată în cazul unei „crize naţionale” şi oferă guvernului federal mai multă putere de a pune capăt acesteia, permiţându-i să autorizeze „temporar măsuri extraordinare”.

„Legea privind măsurile de urgenţă nu trebuie subestimată” a spus Justin Trudeau, dar „aceste blocaje ilegale le fac rău canadienilor şi trebuie să înceteze”, a spus el.

Pedepsele aplicate protestatarilor

Mai mulţi dintre cei 13 premieri de provincie şi teritorii s-au declarat refractari la utilizarea acestei legi, cu toate că în rândul populaţiei creşte nemulţumirea faţă de încetineala reacţiei autorităţilor.

Cu aplicarea acestei legi, guvernul canadian emite o ordonanţă care permite instituţiilor financiare canadiene să înceteze temporar furnizarea de servicii financiare atunci când instituţiile bănuiesc că un cont este utilizat pentru favorizarea blocajelor şi ocupărilor ilegale.

Băncile şi alţi furnizori de servicii financiare vor putea imediat îngheţa sau suspenda un cont fără o hotărâre judecătorească.

Vicepremierul Canadei şi ministru al finanţelor, Chrystia Freeland, a transmis luni un mesaj clar pentru şoferii de camioane care încă paralizau centrul oraşului Ottawa: „În cazul în care camionul tău este folosit, contul tău va fi îngheţat şi asigurarea ta va fi suspendată”, a spus ea.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button