Politică

Premierul Ciucă îi asigură pe români: „Noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, referitor la criza refugiaţilor ucraineni, că „războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”.

Şeful Executivului a adăugat că suntem în etapa în care trebuie să existe o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care „refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”.

El a mai spus că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului şi va gestiona lucrurile legate de refugiaţii ucraineni.

„Solidaritatea noastră s-a transformat în sprijin concret şi, în primul rând, pentru că am înţeles drama prietenilor şi vecinilor noştri ucraineni. Pornind de la nevoia lor de ajutor, am generat o viziune şi o strategie clară de răspuns la criza refugiaţilor, bazată pe două faze de intervenţie: intervenţia de urgenţă şi cea de-a doua, răspunsuri pe termen mediu şi lung pentru integrarea refugiaţilor, care a presupus o colaborare extinsă cu toţi partenerii sociali de tip ”all society response”.

România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan naţional de măsuri de incluziune şi protecţie a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi a propus statelor europene un model de leadership şi coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaţilor, concretizat în „Platforma de la Bucureşti”, care oferă spaţiul de dialog la nivel înalt pentru această situaţie umanitară fără precedent. Am învăţat şi multe lecţii în anul care s-a scurs pe fondul acestei crize fără precedent.

Am văzut şi testat limitele sistemului nostru de asistenţă şi, uneori, ale capacităţii logistice sau de resurse umane. Şi aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, societatea civilă şi mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari şi a fost capabili să livrăm un răspuns coerent şi eficient. Sunt convins că despre toate acestea doamna consilier va oferi mai multe detalii pe timpul dezbaterilor de astăzi.

Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor.

nsă acum, suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”, a mai precizat premierul.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button