InternaționalȘtirea Zilei

Polonia cere Ucrainei să recunoască „masacrele comise împotriva polonezilor” în al Doilea Război Mondial

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut luni conducerii Ucrainei să recunoască ceea ce el a numit adevărul ruşinos despre modul în care naţionaliştii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comentariile lui Andrzej Duda au fost făcute cu ocazia celei de-a 79-a aniversări a crimelor din 1943 din Volânia, în Polonia ocupată de nazişti, şi au fost o reamintire clară a legăturilor istorice complexe dintre Varşovia şi Kiev, într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina a adus cei doi vecini mai aproape unul de celălalt.

Polonia și-a deschis larg porțile pentru refugiații ucraineni iar președintele Andrzej Duda și guvernul conservator de la Varșovia au permis ca țara sa să fie folosită ca hub logistic pentru forțele armate ucrainene în războiul de uzură epuizant al Kievului împotriva invadatorilor ruși.

Însă Duda a afirmat luni la o ceremonie organizată la Varșovia că adevărul despre masacrele comise în Volânia și alte locuri din Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial trebuie „spuse ferm și clar”, făcând apel la Kiev să recunoască epurările pe criterii etnice făcute de milițiile ucrainene.

„Nu a fost vorba şi nu este vorba de răzbunare, de nicio răzbunare. Nu există o dovadă mai bună în acest sens decât perioada pe care o avem acum”, a declarat Duda, referindu-se la actuala cooperare a celor două ţări împotriva Rusiei.

Problema este complexă pentru ucraineni, a spus el, deoarece unii consideră aceleaşi miliţii drept eroi pentru rezistenţa pe care au opus-o Uniunii Sovietice şi ca simboluri ale luptei dureroase a Kievului pentru independenţa faţă de Moscova.

„Cei despre care ştim că au fost criminali au fost, de asemenea, eroi pentru Ucraina, în alte vremuri şi cu un inamic diferit, şi adesea au murit în mâinile sovieticilor, luptând cu credinţă profundă pentru o Ucraină independentă şi liberă”, a declarat Duda.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button