Magazin

Polonezii interzic reactoarele modulare pe teritoriul țării lor – Experimentele americane se vor face doar în România 

La nici o săptămână de la anunțul implementării în Polonia a reactoarelor modulare nucleare, ABW – Agenția Națională de Contrainformații și Securitate a acestei țări a emis un aviz negativ cu privire la amplasarea SMR-urilor experimentale pe teritoriul polonez.

Astfel, România rămâne singura țară în care autoritățile au decis să utilizeze o tehnologie nucleară care nu a funcționat nicăieri în lume.

În timp ce în România nicio instituție nu și-a exprimat rezervele față de reactoarele modulare experimentale de la NuScale, care a și oprit proiectul în SUA pe motiv de costuri exorbitante, Polonia a trecut la măsuri radicale.

Decizia securității poloneze a provocat un adevărat scandal la nivelul Orlen Synthos Green Energy (OSGE) – o asociere între gigantul energetic de stat Orlen și Sythos, o companie chimică deținută de unul dintre cei mai bogați bărbați din Polonia, Michał Sołowow, după ce aceasta a dezvoltat planuri pentru a construi peste 70 de SMR-uri în Polonia, în parteneriat cu un grup de corporații din SUA și Canada.

Deși nu au fost construite nicăieri în lume, susținătorii reactoarelor modulare nucleare susțin că acestea ar oferi o formă de energie nucleară mai flexibilă, mai scalabilă și mai sigură.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

1 comentariu

  1. Doar idiotii si tradatorii de tara accepta ca tara lor sa fie zona pentru teste nucleare…
    Oare cat au primit de la americani pentru asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button