Aflat în suferință într-o alianță cu PSD, PNL a fost lovit și de acuzațiile de plagiat la adresa premierului Ciucă. Pe moment, liderii partidul stau alături de el, dar foștii lideri vorbesc de alternative. Dacă premierul Nicolae Ciucă era, la un moment dat, privit ca una dintre opțiunile pentru preluarea șefiei PNL în viitor, unificând astfel funcția de președinte al partidului cu cea de șef al guvernului, acuzațiile de plagiat par să îi vulnerabilizeze serios orice șanse.
Instalat în fruntea guvernului de doar câteva săptămâni, Nicolae Ciucă trebuia să fie acel lider puternic cu care PNL să recupereze terenul pierdut după primul an de guvernare alături de USR. Aflat acum într-o alianță cu PSD, alături de care se pregătește să guverneze și după alegerile din 2024, PNL riscă să devină un partid tot mai mic, incapabil să-și mai impună pretențiile în viitoarea guvernare.
În condițiile în care Florin Cîțu are o cotă de încredere de sub 10%, o ipotetică demisie de onoare a premierului Ciucă ar arunca partidul lupta pentru numirea unui nou premier. Foști lideri liberali au opinii diferite cu privire la cel care ar putea reprezenta o soluție în acest sens.
Criza de securitate din Ucraina, mai importantă
Un alt fost lider PNL, Ovidiu Raetchi, este de părere că o demisie a premierului Ciucă în contextul crizei de securitate din Ucraina este imposibilă. În opinia acestuia, în cazul ipotetic al unei demisii de onoare a acestuia, liberalii ar trebui să aleagă un premier ținând cont de posibilitatea escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina.
„Eu nu cred că o demisie e posibilă în contextul potențialului război din Ucraina. Și spun asta cu tot respectul pentru integritatea academică, știu ce înseamnă un doctorat lucrat pe bune, ani de zile, în arhive din România și din străinătate. Premierul Ciucă pentru asta a fost ales, pentru a conduce în contextul crizei din Ucraina – existau din vreme informații despre planurile Kremlinului. Nu vă pleca în zilele de foc, cred că partenerii din NATO, partenerii de la Washington exclud acest scenariu (Raețchi nu specifică ce treabă are NATO cu problemele interne ale României – n. red). Nicolae Ciucă vă conduce Guvernul prin criza ucraineană și, în acest timp, structurile de specialitate vor analiza lucrarea sa doctorală. Sunt convins că va face ceea ce e corect atunci când contextul regional o permite și când avem concluziile comisiilor de analiză.
În PNL exista 3-4 figuri cu potențial, dar senzația mea este că premierul – în următorul an, cel puțin – va fi unul cu expertiză în politică externă sau apărare. Chiar dacă Putin atacă mâine și vom avea un conflict de scurtă durată în Ucraina, precedentul anexării Crimeei ne arată că reacțiile Occidentului, sancțiunile etc cer măcar un an pentru developare. Din acest motiv, în ipoteza în care Nicolae Ciucă ar demisiona cumva, ar fi căutat cineva cu profilul său, eventual un externist (Ciucă și Aurescu sunt miniștri loiali lui Iohannis – n. red.). E nevoie de cineva cunoscut și respectat de partenerii externi, care stă de mulți ani la masă cu ei, nu de un debutant care învață din mers”, a declarat Ovidiu Raetchi pentru FANATIK.
„A lămurit partidul că nu are niciun fel de problemă”
Jurnalista Emilia Șercan a scris marți, 18 ianuarie, într-o investigație publicată în PressOne că premierul României a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, potrivit acesteia.
La câteva ore după apariția acestor acuzații în presă, purtătorul de cuvând al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că premierul Ciucă „a lămurit activul de partid” că nu are niciun fel de problemă.
„Am văzut declarațiile domnului Ciucă, dânsul consideră că teza este una legitimă, ba mai mult, se bazează pe experiențe personale din operațiuni. Și-a afirmat întreaga disponibilitate pentru ca teza să-i fie verificată de comisia de etică. A lămurit activul de partid că nu are niciun fel de problemă. E prematur să avansăm scenarii referitor la o eventuală demisie a premierului”, a declarat acesta.
În aceeași zi, Universitatea Națională de Apărare Carol I a anunțat că a inițiat demersurile legale de verificare a tezei de doctorat din 2003 a premierului Nicolae Ciucă.