Apelul meu la memorie dorește să aducă, în câteva episoade, în fața publicului larg, personalitatea unor luptători anticomuniști, abuzați de regimul comunist, victime ale sistemului judiciar sovietizat, lideri de opinie în domenii de vârf, într-un cuvânt parte din elita intelectuală a României interbelice, patrioți aruncați în temnițele comuniste doar pentru că iubeau România și vedeau în viitorul acesteia forța unei culturi care putea deveni dominantă în spațiul European !
Nu îmi propun să dau verdicte, să promovez sau sa neg personalitatea cuiva, ci doar să provoc la descoperire unor oameni îngropați de etichete și cărora încă nu li s-a făcut nici până astăzi dreptate!
Nichifor Crainic
Nichifor Crainic este pseudonimul lui Ion Dobre, născut în 22 dec. 1889 Bulbucata, Vlașca, azi jud. Giurgiu, decedat 21 august 1972 Mogoșoaia, Ilfov!
Studiile Teologice la București 1920-1922 și Filosofice la Universitatea din Viena(neabsolvite) îl recomandă ca un mare teolog,filosof, profesor, editor, poet, ziarist, scriitor creștin ortodox militant și nu în ultimul rând politician patriot!
Distincțiile și onorurile primite sunt din cele mai diverse, iar cariera este deosebită, atât cea profesională cât și politică, fiind ales deputat de Vlașca, apoi numit Ministrul Propagandei în guvernul Gigurtu și patru luni în guvernul Antonescu! Personalitatea puternică, ziarist cu o influența deosebită în societate datorita anvergurii l-a creionat ca pe un om puțin iubit de camarila regală a regelui Carol al II Lea, astfel Elena Lupescu ii cere „capul” pentru că acesta scria acid despre concubinajul de pe tronul regal, fiind arestat la Jilava timp de patru luni!
În toată perioada interbelica este recunoscut pentru scrierile sale antimarxiste, remarcându-se ca un mare patriot!
În 1945, comunista Alexandra Sidorovici, soția rusofilului Silviu Brucan(fost Saul Bruckner) a cerut capul lui Nichifor Crainic ca acuzator public în Procesul jurnaliștilor!
Comuniștii nu uitaseră articolele antimarxiste, atitudinea sa de condamnare a comunismului și scurta perioadă de Ministrul al Propagandei! Astfel se cere aplicarea msximului de pedeapsă și confiscarea averii!
Nichifor Crainic este condamnat în 1945, fără a fi cercetat și este intemnițat la Aiud, în 1947 pentru 15 ani, în celebrul Proces al ziariștilor!
Deși reabilitat în 1995 prin decizia 17/1995 a Curții Supreme de Justiție, Nichifor Crainic a suportat și post-mortem atacurile unor așa ziși justițiari ai patriotismului românesc, atribuindu-i păcate precum antisemitismul nedemonstrat explicit!
Foarte mulți preoți, aproape toată Biserica ortodoxă a sărit în ajutorul personalității sale, având nenumărate scrieri teologice! Printre ctitorii de frunte ai Filocaliei românești din sec XX sunt Nichifor Crainic și discipolii săi Arsenie Bica și Dumitru Staniloaie.
Concluzia mea despre personalitatea domnului Nichifor Crainic este că merită să descoperiți un Român patriot, devotat acestui neam!
Dezamăgirea mea este legată de faptul că eticheta pusă în 1945, acestuia, ar fi putut duce la îngroparea unei mare personalități !
Gerard Georgescu
Articolul original il puteti citi aici