ActualitateȘtiri

Oros își bat joc de OIERI: 10 lei subvenție pe cap de animal

Ministrul Agriculturii, Adrian Nechita Oros, își bat joc de crescătorii de animale și se înscrie în aceeași notă cu guvernul faliment Cîțu, după noi praful să se aleagă. Scăderea spectaculoasă a bugetului alocat anul acesta pentru plata ajutorului național tranzitoriu la ovine/caprine a stârnit furia crescătorilor de animale. Practic, suma alocată anul acesta nu reprezintă nici măcar jumătate din suma care a fost destinată anul trecut acestor plăți.

De la 42.970.950 de euro, alocate anul trecut pentru plata ANTZ ovine/caprine, s-a ajuns anul acesta la 19.475.763 euro. Cuantumul ANTZ ovine/caprine pe cap de animal pentru anul 2020 este de așteptat să fie înjumătățit față de cel plătit de APIA pentru anul 2019.

Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) sau subvenția mică, cum spun fermierii, va fi mai mic în acest an, pentru că bugetul pe care l-am avut la dispoziţie a fost redus în 2021, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Crescătorul de ovine Ioan Suciu, Făgăraș, județul Brașov, a postat pe un grup Facebook de crescători de ovine că renunță la ajutorul național tranzitoriu, pentru că subvenția de 10 lei pe oaie este o bătaie de joc și abia acoperă costul unei crotalii.

mesaj-suciu-ant_b

Salut ciobanasi ! Cred ca a sosit momentul sa ma opresc cu ANT  { singura subventie de care beneficiam} ! De anul acesta eu nu mai bag nici o oaie la subv. …Nu pot zice ca nu erau buni si cei 20 de ron pe cap….Mai cumparai tratamente si sare de ei ….Dar consider ca 10 ron cat se da acuma este direct o bataie de joc la adresa mea de invizibil crescator …..Cei care am „trait” doar din ANT,vom trai si fara …..Lasam sa o duca mai bine cei cu celelalte subventii ….Daca o crotalie e 8 lei si impozitul pe animal inca 3 lei sunt 11 lei in total ! Si atunci cei 10 lei ce rost mai au ? Sa nu mai vb.de controale….E simplu, ANT nu se mai justifica pentru mine si, ca urmare, nu are rost sa il mai cer ! Va „multumesc” indurerat pentru inca o „reusita” ! Ce va urma stiu destul de bine..Dar ma incapatanez sa merg inainte …..Subv.pe lana ,nr.limitat de cresterea porcilor, ANT la 10 ron sunt doar cateva lucruri la care ar trebui sa reflectati foarte urgent …..Asa i-am zis si domnului ex.ministru, ciobanii va vor taxa, asa a si fost ……ATENTIE ca va urma acest slogan si pt.dvs . !! RESPECT TOTI CRESCATORI DIN ACEASTA TARA!! DE CEI CARE NE VOR RAUL, NU VREAU SA AUD ! A scris supărat crescătorul de ovine Ioan Suciu.

La postarea oierului, au curs comentariile altor crescători de ovine, selectăm câteva dintre ele:

Inu Florinu: Dragi colegi asta e suntem îngenuncheati complet, le vom vinde oile si vom pleca sluga la straini halal de el guvern.

Mihaela Buzuleac: Am fost cei cu ANT prea corecți că puteam și noi să luăm berbeci cu origine sau doar crotalii sa le punem la ai noștri. Dar nu am vrut sa ne imbogatim.

Maria Lazăr: Bine punctat domnule Suciu, unde sunt acum marile asociații care ne reprezintă, care sunt trup și suflet pentru noi, care au sifonat banii? Acum au dispărut toți, la ce să mai muncim în țara asta, când vedem cum ne distrug intenționat, oare care le sunt interesele, asta trebuie să ne intereseze altfel praful se alege de noi.

Demian Daniela Anca: Cu toate concluziile publice ale ministrului Oros ca SCZ este fraudat prin cele 85% din certificatele de origine false , SCZ se plătește in continuare fără nici o problema , iar fermierii cinstiti care așteaptau 18-20 lei la ANT ca își poată cumpara furaje , tratamente și ceea ce mai era necesar in primăvara asta in care vântul le sufla rău in buzunare , primesc subvenția înjumătățită ! Cu alte cuvinte : cine-i harnic și muncește ori ii prost ori nu gândește ! Alte cuvinte sunt de prisos intr-o țara in care hoția este ridicată la rang de virtute!

Dumitrache Daniel: Bataie de joc! Nu au niciun interes sa ne ajute! Oricum ciobania e pe cale de disparitie!

Sîrbu Adrian: Oare pentru ce mai fac controale? Să-și facă salarii, asta-i șmecheria în Romania.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button