Politică

Omul PSD de la ANRE se suspendă din funcție: Suspiciuni de conflinct de interese

Iulian Iancu, propulsat de PSD în Comitetul de reglementare al Autorității de reglementare în energie (ANRE – aribtrul pieței energiei), este acuzat de mai multe voci din domeniul energiei de potențial conflict de interese.

Iancu este acum președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), o asociație care reunește companii din energie și, potrivit prezentării de pe propriul site, ”reprezintă interesele membrilor cu ocazia întâlnirilor organizate de Consiliul Mondial al Energiei și contribuie la luarea deciziilor în domeniul energiei la nivel mondial”.

Potrivit informațiilor G4Media, Iulian Iancu intenționează să se suspende timp de un an din funcția de președinte al organizației private și să își delege delege atribuțiile către directorul executiv, pe o perioadă de un an. (Vezi imaginea de mai jos).

”E măcar o problemă de moralitate. Nu se poate să reprezinți atâta vreme interesele industriei, pe care le-a reprezentat și când era șeful comisiei de Industrii din Parlament, și să fii perceput ca independent. Reglementatorii trebuie să fie percepuți ca fiind credibili. Când te suspenzi doar pentru un an – și nu pentru toată durata mandatului de la ANRE – nu e în regulă pentru că toți actorii din sector vor percepe că nu este independent de interesele industriei. Litera legii e una, dar spiritul legii e foarte important. Dacă ne uităm pe ce spun directivele UE, accentul e pus pe spiritul acestei legi: să nu existe pârghii prin care deciziile lui să fie influențate”, a declarat pentru G4Media Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură, companii publice, autorităţi de reglementare în cadrul think-tank-ului Expert Forum.

”Suspendarea din funcție este problematică. El se va întoarce peste un an și va colabora cu companiile care fac parte din CNR-CE, pe care acum, ca membru în conducerea ANRE, se presupune că le-ar controla și verifica. Este un conflict de interese clar, și singura modalitate de a scăpa de acest conflict de interese este demisia, nu suspendarea din funcție”, a declarat pentru G4Media un expert în piața de energie.

Din Consiliul Director al asociației conduse de Iulian Iancu fac parte reprezentanții unor jucători din piața de energie electrică precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Enel, CEZ, Nuclearelectrica, CE Oltenia, Electrica SA, Engie, E.On.

Statutul asociației conduse de Iulian Iancu prevede la articolul 14 că aceasta este finanțată inclusiv de ”subscrierile” membrilor. Cu alte cuvinte, asociația la care Iulian Iancu ar fi director suspendat poate primi bani de la companiile pe care Iulian Iancu – în calitate de membru în conducerea ANRE – ar trebui să le controleze, verifice și reglementeze.

”World Energy Council este o organizatie a mediului privat și funcția de președinte, fie și suspendat, e incompatibilă cu funcția de la ANRE”, a mai declarat pentru G4Media un alt expert în energie.

Legislația care guvernează activitatea ANRE face referire strictă la conflictul de interese.

Astfel, articolul 9, alin. 5 din Legea energiei electrice nr. 318 din 2003 prevede următoarele: Calitatea de membru în comitetul de reglementare este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte activităţi cu caracter comercial, funcţii sau demnitati publice, cu excepţia celei didactice din învăţământul superior, în condiţiile legii.

De asemenea, statutul ANRE prevede că ”membrii Comitetului de reglementare şi întreg personalul ANRE acţionează în mod independent de orice interes al participanţilor la piaţa de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni directe din partea vreunei entităţi publice ori private în îndeplinirea atribuţiilor de reglementare care le revin, nu desfăşoară activităţi cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, cu excepţia celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu deţin acţiuni sau părţi sociale şi nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăţi comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competenţa ANRE, în condiţiile legii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button