Furnizorii de energie electrică din România vor începe, din 1 octombrie 2024, să le factureze tuturor consumatorilor, casnici și noncasnici, un nou cost.
Valoarea noii taxe este nesemnificativă, cel puțin deocamdată, și nu va fi suportată de clienții care beneficiază de plafonarea prețurilor finale la energie, în vigoare însă doar până la 1 aprilie 2025.
Strict în această perioadă, cât timp este în vigoare plafonarea, în forma actuală, furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.
Este vorba de așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.
Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de guvern adoptată în aprilie. Ulterior a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia, iar acum a fost stabilită oficial valoarea ei.
Cel puțin pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin.
Valoarea contribuției a fost stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la 0,000128 lei/kWh plus TVA (0,000152 lei/kWh cu tot cu taxă), aceasta urmând să fie facturată de către furnizori din 1 octombrie.
ANRE estimase inițial un nivel ceva mai ridicat, de 0,0002 lei/kWh.
Marii consumatori industriali de energie s-au plâns că, ″în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri în domeniile în care aceștia sunt reprezentați″.
ANRE a răspuns la obiecție arătând că implementarea schemei de sprijin va avea ca rezultat creșterea capacității de producție de energie regenerabilă a României cu câteva mii de MW, ceea ce va pune presiune pe prețuri și va ieftini energia angro.