Știrea Zilei

„O mică atenție pentru primari” – Nicolae Ciucă direcționează bani către primari înaintea Congresului PNL

Pentru a se asigura că nu vor exista incidente la Congresul PNL iar toată lumea să fie mulțumită, Premierul Nicolae Ciucă direcționează bani către primari, exact cum a făcut și Florin Cîțu. Proiectul vizează suplimentarea bugetului Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” cu 10 miliarde de lei.

Programul ”Anghel Saligny” a născut mari pasiuni pe scena politică. Cei de la USR au ieșit de la guvernare din cauza acestui program și îl acuzau pe Florin Cîțu că își plătește voturile la Congresul PNL prin fonduri alocate primarilor. Între timp, PNL se pregătește de un nou Congres, iar Nicolae Ciucă este principalul favorit, însă cu doar câteva zile înainte alocă fonduri suplimentare către primari. 

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, marţi, la Parlament, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, că prin completarea acestui program se au în vedere două elemente principale.

„În primul rând, suplimentarea programului cu 10 miliarde de lei, care vor fi alocaţi pentru investiţiile de drumuri, pentru modernizare de drumuri, având în vedere şi nevoia extraordinar de mare care reiese şi din numărul de proiecte şi valoarea acestora depuse”, a precizat ministrul.

Totodată, acesta a menţionat că prin proiectul OUG se are în vedere preluarea unor proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru care 20 de UAT-uri au câştigat finanţări pentru introducerea sau modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au prins fonduri.

„Maturitatea acestor proiecte este astăzi. Anul viitor, aceste proiecte nu mai sunt mature, în sensul în care avizele, autorizaţiile expiră şi proiectele trebuie refăcute. Astfel, prin OUG, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”. Vorbim aici de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei. În urma aprobării guvernamentale, aceste proiecte, cu toată documentaţia tehnică, vor veni de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Ministerul Dezvoltării”, a explicat Cseke Attila.

Ministrul a estimat că, având în vedere această decizie guvernamentală, partea financiară este stabilită şi în luna mai Programul „Anghel Saligny” ar putea avea lista de proiecte eligibile.

Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează stabilirea, începând cu trimestrul II al anului, a unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin care să se asigure tranziţia spre o situaţie similară celei anterioare contextului pandemic.

Una dintre măsuri vizează acordarea şi suportarea din bugetul FNUASS a serviciilor medicale şi medicamentelor pentru tratarea cazurilor COVID-19 şi complicaţiile acestora pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României.

Back to top button