Politică

Noul Cod Silvic propus de PSD și PNL dă liber la defrișări ilegale – Se renunță la confiscarea vehiculelor care transportă ilegal lemne

Nnoul Cod Silvic, în forma transmisă de Ministerul Mediului, nu protejează pădurile din România de tăierile ilegale şi duce şi la ratarea a mare parte din reformele cerute în PNRR, implicit la pierderea a sute de milioane de euro.

Noul Cod Silvic este jalon în PNRR şi avea termen de adoptare acum un an, dar întârzierea nu justifică nici trecerea Codului prin Parlament pe repede-înainte, fără o dezbatere serioasă, şi nici adoptarea unor prevederi care nu asigură protecţia pădurilor şi exploatarea raţională a fondului forestier.

Avem în continuare problema arborilor din parcuri, care nu sunt protejaţi. Cei care au tăiat ilegal în parcul IOR au plătit o amendă de 25 de lei, atâta tot.

De asemenea, se atrage atenţia că din Codul Silvic a dispărut şi obiectivul privind împădurirea unor terenuri cu altă destinaţie decât cea silvică, în suprafaţă de cel puţin 20.000 ha/an până în 2035, pentru care există finanţare prin PNRR.

Ceea ce este acum în Codul Penal este insuficient. Tăierea pădurii este un fapt antisocial grav, cu consecinţe majore atât din punct de vedere economic, cât şi de mediu. Nu este vorba doar de valoarea lemnului din camion, ci de o întreagă reţea de criminalitate organizată. Nu este vorba de un singur transport de 5 sau 10 metri cubi de masă lemnoasă, ci de o faptă care se repetă şi se repetă. Confiscarea camioanelor folosite la transportul lemnului tăiat ilegal trebuie să fie inclusă în noul Cod Silvic.

Codul Silvic este cea mai importantă lege pentru protejarea pădurilor şi exploatarea raţională a lemnului pe care o dezbatem în această legislatură. Este o lege care va afecta generaţii întregi de acum încolo. Trebuie să avem în vedere obiective pe termen lung şi foarte lung, care să asigure sănătatea pădurilor României şi a biodiversităţii pentru zeci de ani de acum încolo

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button