ActualitateOpinii

Nagy Vasile(AUR) despre protestele fermierilor: Sunt legitime. Guvernul să le dea banii

Joi a avut loc în fața guvernului României un protest organizat de asociațiile de fermieri din România. Luni dimineața ei se vor strânge din nou în Piața Victoriei pentru a cere lui Florin Cîțu să își respecte angajamentele luate și să dea banii restanți către fermieri, în caz contrar existând șanse mari ca peste 80% dintre aceștia să nu dispună de fondurile necesare pentru pornirea muncilor agricole.

„Situația este una dramatică după calamitățile naturale de anul trecut. Inspectorii au venit pe teren, și-au făcut treaba și au constatat situația de facto. Acum fermierii români așteaptă banii ce le revin de drept și urgența este una maximă. Conturile bancare sunt goale și peste 80% dintre noi nu vom avea resursele necesare ca să începem munca câmpului. Peste acest necaz a venit și criza sanitară iar băncile ne amenință cu executarea silită, adică ne vor lua tot ” a declarat unul dintre fermierii prezenți la eveniment.

Contactat de către redacția 4media.INFO, deputatul de Arad al Alianței pentru Unirea Românilor, Vasile Nagy, a declarat că protestele fermierilor sunt legitime și că statul trebuie să le dea la timp sumele restante:

„Cunoaștem situația fermierilor români și ea nu este deloc bună după anul agricol slab. Calamitățile s-au ținut una peste alta și ca dezastrul să fie unul complet a mai venit și criza sanitară.

Pentru România siguranța alimentară trebuie să fie o prioritate iar fermele românești sunt obiective de interes național. Am văzut rafturile goale când a început criza sanitară, nu putem să fim dependenți de importuri când pământul țării este așa de bogat.

România trebuie să aibă o strategie clară cu privire la agricultori și nu ne putem juca cu obligațiile și promisiunile făcute.

Fermierii au nevoie de ajutor acum și nu mai târziu, în toamnă sau la anul. Ei au nevoie de bani ca să pornească muncile agricole și sumele pentru despăgubirile datorate calamităților sunt firești și necesare. Fără de ele țăranul român nu va putea să înceapă din nou muncile câmpului.

Datorită statului atât de slab va trebui să gândim și un mecanism de asigurare automată a culturilor și prin care companiile din domeniu să intervină prompt, nu așa cum face acum guvernul României. Poate gândim chiar un mod prin care sumele de asigurare să provină din fonduri europene, vom discuta cu fermierii” a declarat deputatul Vasile Nagy.

Parlamentarul Alianței pentru Unirea Românilor consideră că sectorul agricol nu este suficient ajutat, deși el ar trebui să fie o prioritate:

„România trebuie să facă din satul românesc și din sectorul agricol o prioritate. Ne gândim la un program prin care munca din domeniul agricol să nu mai fie impozitată deloc, adică statul să susțină automat acest efort. Efectul asupra bugetului nu va fi negativ, dar vom putea astfel să oferim suport acestui sector atât de greu încercat.

Este nevoie să susținem și liceele agricole și mediul universitar ca să poată produce specialiștii de care noi avem nevoie. Utilizarea fondurilor europene pentru acest lucru ar trebui să fie o prioritate.

Lăsăm totul prea mult pe soartă. Sunt fonduri europene pentru domeniul agricol și banii se pierd. Nu am reușit să folosim acești bani și pământul a rămas neirigat. Am înțeles că sunt probleme mari cu asigurarea energiei electrice necesare funcționării grupurilor de pompare. Aici statul trebuie să intervină și cheltuielile inițiale și care sunt foarte mari să fie suportate de agentul care furnizează energia electrică, urmând ca ulterior acest cost să se regăsească în facturi” a susținut Vasile Nagy.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button