Distribuți acest articol

Jurnalistul Moise Guran, fost consilier USR, vine din nou cu o serie de dezvăluiri despre mafia din primăria Capitalei și aranjamentele politice pentru funcții și putere. USR-PLUS a simțit miros de sânge și se agață de aceste dezvăluiri făcute de Moise Guran, însă aceste dezvăluiri ne arată cât de putred este însăși USR-PLUS, partid aflat în coaliția de guvernare.

Nicușor Dan a fost scos pe ușa din dos de către Barna și echipa sa din USR pe tema orientării partidului către zona progresistă, de stânga, și nu către zona creștin-democrată cum ar fi dorit actualul primar al Capitalei.

Nicușor Dan a înțeles că nu poate câștiga primăria și a trecut la jocuri de culise, poate chiar penale, împreună cu Ludovic Orban. Singurii pierzători în acest meci au fost cei de la USR-PLUS, fiind chiar obligați să îl susțină în campania electorală deși toate funcțiile de conducere erau pregătite pentru PNL și oamenii lui Nicușor.

Nicușor Dan i-a umilit pe liderii USR-PLUS și în ultima zi de campanie pentru parlamentare. Primarul Capitalei le-a cerut votanților săi să își dea votul PNL-ului. Șah mat.

Tot ce ne descrie Moise Guran seamănă izbitor cu scenele despre jocurile politice din celebrul film italian despre mafie, Suburra.

Mărturiile lui Moise Guran sunt grăitoare

  • Ce am găsit în USR nu mi-a plăcut și, chiar dacă unele lucruri erau vizibile din afară, dinăuntru erau mai rele. USR nu mai era în realitate un partid nou, se învechise, căpătând, fără să fi ajuns la putere, o sumă de năravuri specifice partidelor vechi. 
  • Din păcate, da, am văzut și cinism, nesimțire și rea credință (e drept, mai mult în USR decât în PLUS), ceea ce nu m-a surprins cu adevărat, pentru că le mai auzisem și chiar le văzusem înainte să fac pasul spre politică. 
  • Ceea ce nu știusem însă și aveam să o aflu la câteva săptămâni după, a fost că marea majoritate a useriștilor erau prizonierii unei minorități de câteva zeci, nici măcar sute de oameni, așa-numiții nicușoriști, grație unui statut aberant pe care guru-ul tribului, Marele Nicușor, se lăuda că îl scrisese chiar el cu mânuța lui, și care permitea respectivei minorități să blocheze orice decizie importantă, așa cum ar fi un program politic, o alianță electorală sau de guvernare, sau o fuziune. Nicușor Dan nu mai era în USR de câțiva ani, dar de fapt era, prin minoritatea respectivă și prin mecanismele pe care le lăsase în urmă și care îi dădeau o telecomandă de blocaj, în Consiliul Național, în special.
  • Și, pentru că două catastrofe nu erau suficiente, în teritoriu membrii celor două partide (cu rare excepții) nici nu discutau între ei vreun program sau vreo intenție pentru localitățile lor, ci și-o trăgeau fără mănuși prin presa locală, convinși fiind că adversarii lor nu-s nici PSD, nici PNL, ci ăilalții din Alianță, cu care se vor bate pe același electorat, imediat ce inevitabilul divorț se va produce. O nebunie!  Pentru asta stătusem noi în stradă? Unde era competența pe care USR-PLUS ar fi trebuit să o aducă în administrație? Voluntarismul (manifestarea de voință) nu era suficient, dar majoritatea așa părea să creadă – înlocuim PSD-ul din administrație și vedem noi după aia ce e de făcut, că ăia-s răi și hoți, iar noi suntem buni și cinstiți, nu mai e nevoie să fim și competenți! 

Nicușor Dan și Ludovic Orban, șah mat la USR-PLUS

”Spre finalul lunii februarie aveam deja semnale că prin câteva filiale ale USR (nu multe, totuși) începuseră să-și împartă funcții de conducere prin instituțiile deconcentrate, ba chiar se apucaseră să aibă și cu peneliștii astfel de discuții. Pentru cine nu știe, astfel de funcții nu sunt numite (politice) ci se acordă pe bază de concurs. Sigur, ele au fost excesiv politizate de FSN, PDL, PSD, iar de prin decembrie-ianuarie devenise evident că și PNL-ul face același lucru.

(…) Vă dați seama că atunci când am început să aflu că useriștii discută între ei și cu peneliștii (cei de la PLUS se plângeau de asta) despre împărțit funcții publice care se dau prin concurs, fie din prostie (pentru că nu știau că acelea nu se fac prin numire politică) fie pentru că “așa se face în politică”, m-au apucat nervii.” – susține Moise Guran.

Această înțelegere ar fi fost confirmată inclusiv de președintele USR Dan Barna.

”Problema s-a pus exact așa la ultima ședință a birourilor reunite, care a avut loc la Grupul parlamentar al USR de la Parlament. Și acum fiți atenți! În ședința respectivă Vlad Voiculescu i-a luat direct pe nicușoriști (care erau întotdeauna așezați cumva pe partea stângă a sălii, grupați): Măi, ia ziceți, ce funcții vi s-au promis în Primăria Capitalei?

Liniște.

Vlad a continuat: Ne-am întâlnit cu Nicușor Dan, eu și Barna aici de față și l-am întrebat dacă Orban nu i-a cerut să-i pună oamenii pe funcții de directori în Primărie. Iar el a spus senin că nu, dar peneliștii trebuie să-și dea acordul pentru fiecare director. Voi sunteți parte din schema asta? Nicușoriștii, liniște în continuare. M-am uitat la Barna, care a dat din cap că așa e. L-am întrebat cu voce tare: Confirmi? Da, a zis Barna.” – a scris Guran pe blogul său.

Iar după ce președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că liberalii îl susțin pe Nicușor Dan drept candidat al PNL la București, jurnalistul afirmă că le-a transmis liderilor USR-PLUS Dan Barna, Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu că respinge categoric înțelegerea ”penală” dintre Nicușor Dan și PNL.

”În liniștea aia, am început să gândesc eu cu voce tare: Măi, funcțiile de directori din Primărie se atribuie prin concurs. Eu nu înțeleg cum își pot da Orban sau PNL acordul pentru numirea unor directori numiți prin concurs și acestea sunt fapte penale. Fapte de corupție. Dacă așa stau lucrurile, eu plec acasă.” – mai susține jurnalistul.

Aceste dezvăluiri incendiare ne arată cum arată clasa noastră politică și partidele USR-PLUS, de la care am sperat o schimbare. Nu trebuie să adăugăm nimic, avem o rețetă a dezastrului care se va confirma în actuala guvernare.


Distribuți acest articol