Politică

Mircea Mîndrescu, general NATO: „Vrei să ajuţi o ţară atacată, foarte bine, dar care este preţul? Să slăbeşti apărarea teritoriului Aliat?”

După negocierile purtate cu Joe Biden, la Casa Albă, Klaus Iohannis s-a arătat deschis ca România să ajute Ucraina cu un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. Premierul Marcel Ciolacu are, însă, altă opinie. 

Generalul Mircea Mîndrescu crede că aliaţii ar trebui să umple golul lăsat de eventuala mutare a unei baterii de rachete Patriot în Ucraina. 

Mircea Mîndrescu, general NATO-reporter: Nu pot să scoţi ceva pentru că se dărâmă castelul, se dărâmă dacă nu pui ceva în loc. Ar putea fi sisteme de apărare antiaeriană cu baza la sol – alte rachete pe româneşte, sisteme cu baza în aer – avioane sau sisteme cu baza pe mare – pe nave dacă avem aşa ceva.

– Cu ce putem combate rachetele balistice?

– Eh, aici e mai complicat pentru că noi acum nu avem aşa ceva.

Sonia Simionov: România a achiziționat șapte sisteme Patriot. Patru dintre ele au fost livrate. Unul singur este operațional. Celelalte trei, vor fi funcţionale cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. Un sistem anti-aerian costă peste un miliard de dolari. Iar o singură rachetă, ajunge la patru milioane de dolari. Recent, România a semnat un contract pentru cumpărarea a 200 de rachete de tip PAC-2 cu 1,1 miliarde de dolari. Președintele României a declarat că, dacă vom dona un sistem Patriot Ucrainei, nu va fi cel care este deja operațional.

Mircea Mîndrescu, general NATO: Naşti o problemă exact în elementul fundamental al NATO – apărarea teritoriului. Adică vrei să ajuţi o ţară atacată, foarte bine, dar care este preţul? Să slăbeşti apărarea teritoriului Aliat?

Polonia nu pare dispusă să trimită sisteme Patriot în Ucraina. Premierul Donald Tusk susţine că bateriile anti-aeriene sunt necesare pentru apărarea ţării.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button