Politică

Ministrul Sănătății, acuzat că a dat 21 de milioane de euro pentru consultanță OMS-ului

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila (PSD) este acuzat că a semnat, fără transparență, un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), instituție unde acesta a deținut un post de conducere până să devină ministru, respectiv până în 2021.

Potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel:

  • 5,38 milioane de euro pentru digitalizare
  • 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane
  • 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate
Imagine
Imagine
Imagine

În condițiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistență tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro. Cum este neclar și dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranșe de bani, mai spun reprezentanții formațiunii politice.

Clar, însă, este rolul pe care l-a avut Alexandru Rafila la OMS, arată aceștia, și asta deoarece din 2014 până în 2018, a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa și membru în boardul executiv al OMS.

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în liniște deplină, așa cum îi place președintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanță pe PNRR către prietenii de la OMS”, mai precizează deputatul Emanuel Ungureanu.

În orice moment, pesedistul Alexandru Rafila poate să renunțe la acest contract de consultanță și banii vor rămâne economii la buget, se mai arată în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button