Politică

Ministrul PSD recunoaște că a dat 21 de milioane de euro către OMS pentru consultanță

Ministerul Sănătății a publicat în transparență proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea memorandumului semnat de ministrul Sănătății, și directorul OMS Europa, Hans Kluge, în 10 iunie 2022.

Potrivit documentului, memorandumul a fost încheiat în baza unei solicitări a Ministerului Sănătății către OMS de asistență tehnică și sprijin în vederea implementării PNRR.

Suma totală a plăților către OMS se ridică la 21.253.776 euro, care trebuie achitați după următorul calendar:

1. 10.000.000 euro în termen de 30 de zile de la semnarea prezentului Memorandum, reprezentând 47% plată în avans la Memorandum;

2. 5.500.000 euro până la 30 iunie 2023;

3. 4.500.000 euro până la 31 decembrie 2023;

4. 1.253.776 euro până la 30 iunie 2024.”

Data de început a planului este 10 iunie 2022, iar cea de încheiere 30 iunie 2026.

„OMS nu are nicio obligație de a pune în aplicare Planul, decât dacă OMS a primit toate fondurile necesare și suficiente pentru punerea în aplicare. În cazul în care data de începere este amânată din acest motiv, data de încheiere se prelungește în mod corespunzător, dacă este posibil.

BP (Ministerul Sănătății, n.red.) acordă OMS o perioadă de până la douăsprezece luni de la finalizarea Planului sau de la orice reziliere a prezentului acord (data de încheiere) pentru a lichida toate sarcinile pentru activitățile finalizate de OMS înainte de încheiere sau reziliere”, se arată în document.

Toate contribuțiile către OMS fac obiectul exclusiv al auditului intern și extern al acesteia.

„Oricare dintre părți poate notifica celeilalte părți încetarea prezentului Memorandum de înțelegere. O astfel de reziliere intră în vigoare la șase luni de la primirea notificării, sub rezerva achitării oricăror sarcini restante”, mai prevede acordul.

Ce va viza asistența OMS:

  • capacitate sporită pentru gestionarea fondurilor publice de sănătate
  • capacitate sporită pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate
  • dezvoltarea resurselor umane din sănătate
  • creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscului de corupție în sistemul de sănătate
  • realizarea sistemului de eHealth și telemedicină

Memorandumul integral poate fi consultat aici.

Potrivit ministerului, documentul a fost publicat în transparență marți, 16 august. Este vorba de proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea memorandumului, care are un singur articol:

„Se aprobă Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății privind suportul tehnic necesar în vederea implementării Planului național de redresare și reziliență al României, prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.”

Memorandumul nu mai poate fi modificat, fiind deja semnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button