Economie

Mediul de afaceri îl învață economie pe Ciolacu: „NU așa se construiește un sistem fiscal!”

Marius Ștefan, președintele Romanian Business Leaders (RBL), susține că executivul nu e preocupat să reducă din cheltuieli, ci doar să sancționeze capitalul privat și angajații. 

În mai 2023, premierul Marcel Ciolacu a promis în fața a peste 300 de antreprenori români, reuniți în cadrul Summitului anual al RBL, că anul acesta nu se va atinge de taxe, amintește antreprenorul Marius Ștefan.

În trei săptămâni, peste 20 de măsuri fiscale pentru mediul privat au fost vehiculate și doar două pentru reducerea cheltuielilor publice.

Antreprenorul Marius Ștefan a tranșat principalele observații, într-un editorial citat presa business.

„- ponderea salariilor bugetare în veniturile încasate la bugetul de stat rămâne cea mai mare din Europa. În 2021, 33,8% dintre veniturile încasate la buget s-au cheltuit pe salarii, față de 22,4% media europeană;

– zeci de sporuri ridicole se acordă către sute de mii de angajați bugetari, în cuantumuri de zeci de procente din salariile lor: sporul de stat pe scaun, sporul pentru risc, sporul de păstrare a confidențialității, spor de solicitare neuropsihică, spor de condiții de muncă dăunătoare (vechiul spor de calculator), spor pentru proiecte europene, spor pentru complexitatea muncii, spor pentru titlul științific de doctor sunt doar câteva dintre cele peste 50 de sporuri care se acordă;

– mii de bugetari acumulează venituri uneori colosale din participarea în sute și sute de consilii de administrație în companii de stat, în spitale, în unități de învățământ, în instituții diverse ale statului;

– umărul angajaților bugetari crește de la an la an o dată cu creșterea numărului de instituții;

– pensiile speciale sunt departe de a fi rezolvate echitabil;

– 500 de companii de stat raportează pierderi nete de peste 2 miliarde de lei cu datorii la bugetul de stat de peste 4 miliarde de lei (în 2021 conform Consiliului Fiscal) fără planuri de restructurare ale acestora, iar în acest context, Guvernul tocmai a înființat agenția AMEPIP cu bugetari plătiți cu un alt spor de 50%, care va colecta 0,1% din veniturile companiilor de stat, cu 100 de angajați, cu scopul de a le eficientiza, dublând rolul consiliilor de administrație”.

Liderul organizației ce reunește afaceriștii din România susține că e momentul ca Guvernul să taie din cheltuilei, deci să se comporte adecvat vremurilor de criză prin care trec toți cetățenii.

„Dorim să vedem o concentrare a guvernanților pentru eficientizarea cheltuirii banilor cu care noi alimentăm bugetul de stat. Înțelegem că poate sistemul de taxare trebuie revizuit, dar dorim să vedem din timp studii de impact al schimbărilor propuse, pe care să avem timp să le analizăm.

Dorim să fim consultați din vreme și nu să fim loviți de un tsunami de știri contradictorii date pe surse. Astăzi, politica fiscală a României pare să fie: scapă cine strigă mai tare. Noi avem o voce puternică, putem striga foarte tare, dar nu așa se construiește un sistem fiscal”, a comentat Marius Ștefan, Președinte RBL.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button