Distribuți acest articol

Medicii au semnalat o situație inacceptabilă pentru România anului 2021, unde oamenii care ar trebui să ajute sunt puși să îi dea afară ca pe câini. Peste 1.500 de medici care au promovat examenul pentru atestatele de studii complementare nu şi-au primit timp de două luni şi jumătate diplomele pentru a putea profesa.

Medicii au făcut presiuni, fapt ce a declanșat un întreg scandal mediatic. În urma dezvăluirilor a reieșit că nu a avut cine să le semneze și ștampileze. Un angajat a bruscat și a dat afară jurnaliștii Digi24 care au venit să investigheze situația de la Centrul de Resurse Umane din cadrul Ministerului Sănătății.

Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică, instituţie din cadrul Ministerului Sănătăţii, eliberează diplomele şi atestatele de studii pentru doctori, însă ministrul Sănătății Vlad Voiculescu nu avea cunoștință despre situația instituției aflate în subordinea sa.

“Nu putem să practicăm ceea ce am învăţat. Am dat examenele dar nu putem să practicăm. Îţi ei competenţe în îngrijiri paleative, de exemplu, nu ai voie să le faci.”. “Toată lumea, din toată ţara aşteaptă de la ei aceste diplome care în anul ăsta nu mai vin”, spun medicii care încă așteaptă certificatul pentru a putea profesa. 

Atunci când unul dintre ei merge să-l solicite la centrul cu pricina, primesc fie răspunsuri evazive, fie nu primesc deloc. 
“- Atestatul de studii complementare…
– Încă nu sunt gata. În noiembrie aţi dat examen?
– Da. Mă duc să întreb. Staţi, vă rog, aici. Dar scrie şi aici că nu sunt gata.
– Aia e din 2020.
– Da?
 – Da.”

“Am consultat un avocat care mi-a spus că, pe contencios administrativ este de bun simţ un termen de 30 de zile să îţi elibereze orice act, chiar dacă nu este stipulat în nicio lege. Au trecut două luni jumate şi continuă să treacă pentru că nu avem niciun răspuns de la ei oficial de ce nu sunt gata diplomele”, spune un tânăr medic.

Şi mai grav este că, funcţionarii Centrului de Resurse Umane pur şi simplu îi ignoră şi nu le oferă nicio explicaţie. Oficial, fiind pandemie, nu se lucrează cu publicul. Doar că, nici telefoanele nu merg, de mai bine de un an, iar la mail funcţionarii răspund doar când au ei chef. Astfel, prinşi într-un joc al absurdului, pentru a afla ce se întâmplă cu atestatele lor, medicii se văd obligaţi să meargă la sediul Centrului, unde constată că, evident, nu se lucrează cu publicul şi nimeni nu îi bagă în seamă.

Medic: “Mi s-a întâmplat să dau mail, să nu primesc niciun răspuns, să mă duc persoanal acolo deşi ei nu au relaţii cu publicul, dar am zis să încerc. Este o adresă de mail la care scrii dar nu primeşti răspuns tot timpul sau primeşti după o săptămână şi o registratură care spune că ea nu ştie, doar primeşete acte şi un bodyguard”., conform Digi24.

Abia după aproape o lună de zile, pe data de 5 februarie diplomele au ajuns la cabinetul ministrului unde au mai așteptat două săptămâni să le vina rândul la semnat.

În urma dezvăluirilor din presă ministrul Sănătății a semnat fulgerător atestatele medicilor. Vlad Voiculescu este acuzat că nu are studii universitare și s-a ales și cu o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție.


Distribuți acest articol