Marius Lulea: „Mai știți cum spuneau ei că va fi bine, că liberalizarea va înseamna prețuri mai mici?”

Marius Lulea, vicepreședinte AUR, susține că singura soluție pentru România este reglementarea pieței de energie pentru consumul intern este unica soluție. Actualul guvern a început să lanseze tot felul de teorii pe post de soluții: unii să taie tva-ul, alții să subvenționeze doar pe unii și pe alții nu, dar soluții nu există, decât una singură: revenirea la piața reglementată, susține Marius Lulea.

„Au început să vină facturile mărite după prima tranșă de liberalizare și acestea sunt colosale. Dar stați că acestea sunt limitate, adevărata liberalizare vine în luna martie, când dispare limitarea prețurilor. Dacă acum vi se par facturile mari, stați să le vedeți pe cele de după martie.

Români, firmele mici și mari, autorități publice centrale și locale, toate au fost lovite de primul val al scumpirilor. Dar acesta este valul cel mic, adevăratul tsunami urmează să vină.Până de curând piața românească era reglementată, adică prețurile nu erau speculative ci legate de costuri. Unii mai deștepți de prin Europa nu au fost mulțumiți cu o marjă de profit de 20%, așa că au vrut o piață liberă pentru ca ei să impună ce prețuri doresc. Șanse reale să crească oferta nu există pe termen scurt, investițiile în energie durează.

Panicați de valul nemulțumirilor, de închiderea companiilor și de facturile mai mari decât salariile, guvernanții au început să lanseze tot felul de teorii pe post de soluții: unii să taie tva-ul, alții să subvenționeze doar pe unii și pe alții nu, ne mint și că facturile emise sunt ilegale(un milion de facturi înseamnă probabil un sfert din consumatorii din România).

Mai știți cum spuneau ei că va fi bine, că liberalizarea va înseamna prețuri mai mici?

Dar soluții nu există, avem una singură: revenirea la piața reglementată. Așa vom beneficia cu toții de prețuri corecte pe piața internă. Dacă mai rămâne energie/gaz și doresc să o vândă pe piața externă este treaba lor, să o vândă scump.

Dictatele acestea venite de la Bruxelles nu trebuie luate ca atare, nu tot ce vine de acolo este genial. Românii nu pot plăti la energie cât nemții deoarece noi nu avem nevoie de importuri și nu avem aceleași salarii.

Dacă ni se pun așa condiții atunci să vedem și solidaritatea europeană și să impunem un venit minim european garantat, asigurat din bugetul Uniunii Europene. Ori nu se poate să avem condiții dar fără minime beneficii sociale, adică când e de dat să dăm, dar când avem de luat să nu mai primim.

Nu vă mai învârtiți în jurul cozii, faceți piață reglementată, nu există absolut nici o soluție pe termen mediu și scurt.”, susține Marius Lulea pe Facebook.

Nu uita să distribui acest articol!
Previous post Florin Cîțu îi liniștește pe români: „Preţul la energie a crescut peste tot în lume, nu doar în ţara noastră”
Next post Ludovic Orban: „Dacă Premierul Ciucă nu își prezintă demisia, Klaus Iohannis trebuie să intervină”