Actualitate

Maia Sandu, declarație despre redobândirea cetățeniei R. Moldova de către Traian Băsescu

Traian Băsescu, fostul președinte al României, ar trebui să depună din nou actele pentru a putea obține cetățenia R. Moldova, după ce a fost lipsit de aceasta prin decretul lui Igor Dodon. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de președintele ales Maia Sandu. 

Din câte cunosc eu, există o decizie finală la Curtea Supremă de Justiție pe dosarul pe care l-a înaintat domnul Băsescu împotriva lui Igor Dodon, pe acel decret prin care i-a fost anulată cetățenia. Pentru că procesul acolo s-a finalizat, domnul Băsescu ar trebui să reia procedura și să depună actele de la început pentru a-i putea fi redată cetățenia”, a subliniat președintele ales al R. Moldova.

Amintim că Traian Băsescu și soția sa, Maria Băsescu, au primit cetățenia R. Moldova printr-un decret semnat pe 9 iunie 2016 de către președintele Nicolae Timofti. Cei doi au depus jurământul în fața ambasadorului Republicii Moldova în România, la data de 3 noiembrie 2016.

Însă, la 3 ianuarie 2017, noul președinte Igor Dodon a semnat primul său decret prezidențial prin care i-a retras cetățenia R. Moldova lui Traian Băsescu, dar nu şi soţiei acestuia.

Fostul lider de la Cotroceni a atacat decizia în instanță, cerând să fie anulat decretul lui Dodon, în primăvara anului 2017. Însă, Curtea de Apel Chișinău a menținut, la 10 mai 2018, decizia Judecătoriei Chișinău, care i-a dat dreptate președintelui Dodon. În ianuarie 2018, Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Băsescu, depusă împotriva lui Dodon „ca fiind neîntemeiată” și a constatat că decretul președintelui rusofil este legal, decizia fiind atacată din nou de Traian Băsescu.

Totuși, la 8 noiembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul lui Băsescu, lăsându-l astfel fără cetățenia R. Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button